Ingezonden persbericht
Uitbreiding van giraffenkudde blijdorp
De groep giraffen in Diergaarde Blijdorp is binnen korte tijd uitgebreid van zes tot acht dieren. Als eerste nieuwelinge arriveerde de anderhalf jaar oude giraffe Trudi vanuit Karlsruhe in Rotterdam. Even later bracht Marianne haar eerste kind, dochter Esta, ter wereld. Met beide nieuwkomers gaat het uitstekend: Trudi heeft haar quarantaineperiode met glans doorstaan en zowel zij als de kleine Esta zijn al volledig opgenomen in de kudde. Met mooi weer kunnen de twee nieuwkomers ook al met de kudde mee naar buiten.
De giraffen in Blijdorp behoren tot de netgiraffen, een bedreigde ondersoort uit Kenia, Ethiopië en Somalië. Om deze ondersoort in elk geval in dierentuinen te behouden, is er een Europees fok-programma dat door Zodiac Zoos wordt gecoördineerd. In het wild gaat het niet zo goed met de netgiraffe, die geldt als de allermooiste giraffe. In Blijdorp werd de eerste netgiraffe geboren in 1959 en sindsdien zijn er tientallen girafjes van deze ondersoort geboren en verhuisd naar dierentuinen in Europa en daarbuiten.
De Blijdorpse kudde bestaat momenteel uit Fehari (de volwassen hengst, die 7 jaar geleden in Frankfurt werd geboren), de 17-jarige Tipsy en haar dochters Marian (vier jaar geleden in Blijdorp geboren) en Anne (3½ jaar oud). De jongere dieren zijn de hengst Sero (2 jaar en 9 maanden), Marco (7 maanden, zoon van Tipsy) en de twee nieuwkomers Trudi en Esta.
Sero gaat binnenkort verhuizen naar de giraffen-mannengroep in Dierenpark Amersfoort, omdat hij steeds meer ruzie maakt met Fehari. Zolang er geen vrouwtjes in de groep zijn, kunnen giraffe-mannetjes heel goed in harmonie samenleven. Maar, zijn er vrouwtjes in het spel, dan kunnen de gemoederen wel eens oplopen.
De overige zeven netgiraffen vormen een fraaie groep, die in de loop van volgend jaar gaat verhuizen naar een nieuw giraffenverblijf. Dat wordt gebouwd op de plek van de oude kangoeroeverblijven en gaat een belangrijk onderdeel vormen van het werelddeel Afrika in Blijdorp. Het is bovendien een van de jubileumprojecten ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Rotterdamse Diergaarde in 2007. Uitgerekend in het jubileumjaar verwacht giraf Anne haar eerste jong!
ZES GILAMONSTERS GEBOREN: EEN RECORD
Vier jaar geleden kwam in Diergaarde Blijdorp voor het eerst een Gilamonster uit het ei: een Nederlandse primeur. Sindsdien produceren de volwassen Gilamonsters elk jaar enkele jongen en dit jaar zijn het er zelfs zes, een record. De kleine 'monstertjes' meten een centimeter of tien en verschillen van hun ouders door een lichtere rosse kleur. De ouders bevinden zich overigens in hun speciale verblijf in het Oceanium, waar ze momenteel in winterrust zijn. De baby's zijn te zien in de reptielen-opfokruimte in de Rivièrahal.
Gilamonsters zijn vrij forse hagedissen uit de woestijngebieden van Nevada,
Californië en Arizona in de Verenigde Staten en de aansluitende gebieden van
Mexico. Ze kunnen wel zo'n 60 cm. lang worden en hebben waarschuwingskleuren
in de vorm van rode en zwarte vlekken. En dat is niet ten onrechte, want
Gilamonsters zijn giftig (net als de in hetzelfde gebied levende en ook verwante
korsthagedis)! Een beet van een Gilamonster is voor kleinere dieren dodelijk en er zijn ook gevallen bekend van menselijke slachtoffers. Omdat Gilamonsters vooral 's nachts actief zijn en bovendien een teruggetrokken leven leiden, komen ongevallen in het wild vrijwel niet voor. Verzorgers van Gilamonsters moeten echter wel altijd op hun hoede zijn! Overigens zijn Gilamonsters echte 'overlevers': ze kunnen zeer lange periodes van droogte of voedselschaarste overleven en worden in dierentuinen soms wel 20 jaar oud.
De Europese dierentuinen hebben voor Gilamonsters een fokprogramma ingesteld, dat wordt gecoördineerd in Vissenbjerg (Denemarken). Blijdorp is er trots op dat nu alweer vier jaar achtereen Rotterdamse Gilamonstertjes in het EEP konden worden bijgeschreven.
NIEUW AQUARIUM:
LEVENDE KORALEN EN 30 NEMO'S
In het Publiekslab van het Oceanium is een nieuw, open aquarium geplaatst. Het op maat gemaakte aquarium is bedoeld om levende koralen van heel dichtbij te laten zien: allemaal door Blijdorp zelf gekweekte of gestekte kolonies, die zijn vastgegroeid aan speciaal voor dat doel ontwikkelde tegeltjes. Er zitten hier veel verschillende soorten koraal en een fraai LCD-scherm boven het aquarium toont hoe Blijdorp voor en achter de schermen bezig is met de levende koralen.
Als opvulling van de ruim 400 liter zeewater in het aquarium is er ook een groep jonge anemoon-visjes bij de koralen ondergebracht. Kinderen (maar ook volwassenen) zullen daarin direct Nemo herkennen en het schooltje van een stuk of dertig oranje-witte Nemo'tjes steelt hier duidelijk de show!
---
Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer
Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427