Radboud Universiteit Nijmegen


Barsten in Standaard Model

Het Standaard Model van de deeltjesfysica zit solide in elkaar. Jarenlange experimenten in kostbare deeltjesversnellers tonen tot vervelens toe aan dat het klopt. Toch durft prof. Nicolo de Groot het spoedige einde van het model te voorspellen. "Ik geef het model nog vijf jaar." De Nijmeegse hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica houdt 29 november zijn intreerede `Een samenzwering in attoformaat'.

Twintig jaar onderzoek in deeltjesversnellers hebben de soliditeit van het Standaard Model steeds bevestigd. "De critici die het maar saai vonden in ons vak hadden gelijk. De belangrijkste ontdekkingen zijn in de eerste jaren gedaan. Maar er komt beweging in de zaak. Let maar op: het Standaard Model houdt het niet. Ik geef het model nog vijf jaar," zegt Nicolo de Groot. Hij geeft hiervoor in zijn rede de volgende argumenten:

* Het Standaard Model heeft een grote voorspellende kracht, maar een te beperkte verklarende kracht.

* Het aantal deeltjes is met 61 ondertussen zo groot, en zij zijn onderling zo verschillend, dat het aannemelijk lijkt dat deze deeltjes zijn opgebouwd uit andere, werkelijk elementaire componenten.

* Er is volgens het Standaard Model geen enkele energie waarbij de elektromagnetische, de zwakke en de sterke kracht dezelfde waarde aannemen, terwijl dit wel zou moeten om hun oorsprong uit één oerkracht te verklaren. (Verenigde veldentheorie).
* Het mysterie van de verdwenen antimaterie in het heelal wordt maar zeer ten dele verklaard door het Standaard Model.
* Het Standaard Model werkt goed voor gewone materie, maar studie van het heelal laat zien dat slechts 4% van het heelal daaruit bestaat.

"Weinig kans dat het blijft kloppen"

Ook geeft De Groot een numeriek argument, waar zijn eigen onderzoek de komende jaren op gericht is. Er moet in het model wel een buitengewone samenzwering zijn van grote getallen die elkaar opheffen, stelt hij. Dit staat bekend als het hiërarchieprobleem van het Standaard Model en het is een sterke aanwijzing dat de geldigheid van het model bij veel lagere energieën ophoudt. De Groot zegt hierover: " Wanneer wij de kwantumcorrecties op de massa van het tot nu toe onontdekte Higgsdeeltje uitrekenen, vinden we zoals gebruikelijk dat ze oneindigheden opleveren. Stel nu dat het Standaard Model slechts geldig is tot een bepaalde energieschaal, daarboven treedt het nieuwe model in werking. Als we alleen correcties tot deze energie meenemen, dan verwachten we een Higgsmassa van ongeveer dezelfde energieschaal. Indien het Standaard Model geldig is tot de Planckmassa van 2.4 x 10^18 GeV, verwachten we dus een Higgsmassa van eveneens 2.4 x 10^18 GeV. Het Higgsdeeltje heeft echter zeker een massa van minder dan 250 GeV. Om dit te bereiken moeten een aantal natuurconstanten samenspannen met een precisie van 1 op 10^16."

De kans dat dit zo is, is kleiner dan de kans om twee keer achter elkaar de Staatsloterij te winnen, vindt de hoogleraar. "Het is veel waarschijnlijker dat de geldigheid van het Standaard Model ophoudt bij
1-2 TeV en dat we daar nieuwe verschijnselen van een volgende theorie gaan zien. Deze energie wordt bereikbaar in de LHC-versneller in Genève die in 2008 van start gaat."

Nicolo de Groot (1964) studeerde Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 promoveerde hij daar op precisiemetingen aan het Standaard Model. In zijn zoektocht naar het Higgsdeeltje en naar supersymmetrie werkte hij onder meer in de grote versnellerlaboratoria van CERN (Genève) en SLAC in Stanford (Californië). Vanaf 2001 was hij senior onderzoeker bij het Rutherford Appleton Laboratory en sinds 2004 hoogleraar experimentele hoge-energiefysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkt hier bij het Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics (IMAPP) dat zich ten doel stelt onbetreden gebieden in de materie, het universum en de wiskunde te exploreren.