Ingezonden persbericht


SMVP Bericht

November 2006

Opleiden voor bestuurlijk toezicht

Op 5 april 2006 heeft de Politieonderwijsraad in samenwerking met de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) in het regiokantoor van de politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht een werkconferentie georganiseerd om aandacht te vragen voor de opleiding van bestuurlijke toezichthouders. De parlementaire behandeling van de wetsvoorstellen 'bestuurlijke boete fout parkeren en andere lichte verkeersovertredingen' en 'bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte' vormde de aanleiding voor deze werkconferentie. De doelstelling van de werkconferentie was betrokken partijen te informeren over het opleiden van bestuurlijke toezichthouders en (on)mogelijkheden van onderlinge afstemming te bespreken.

Thans is verschenen de bundel getiteld Opleiden voor bestuurlijk toezicht, waarin de resultaten van de werkconferentie zijn opgenomen. De Politieonderwijsraad en de SMVP hopen met deze bundel een bijdrage te leveren aan onderlinge afstemming tussen betrokken partijen over (opleiden voor) toezichthouden en handhaven. Veiligheid en leefbaarheid van burgers in buurten en wijken zijn hiermee gebaat.

Particulier onderzoek en opsporing. Een (on)mogelijke combinatie?

Waarom is er zo weinig samenwerking tussen de politie en de particuliere recherchebureaus? Deze vraag stelde politiewetenschapper Bob Hoogenboom zich eens. In het boek Particulier onderzoek en opsporing. Een (on)mogelijke combinatie? tracht Willem van der Kolk van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland deze vraag te beantwoorden. Het ontbreken van regelgeving ziet hij als principiële reden voor de geringe mate van samenwerking. Het Wetboek van strafvordering geeft immers nagenoeg uitsluitend regels voor ambtenaren van politie en justitie als het om opsporing gaat. Voor burgers, waaronder professionele particuliere onderzoekers, is geen (opsporings-)rol weggelegd. Dit gegeven versterkt de houding bij politie en justitie dat 'samen werken' met particuliere onderzoekers niet goed mogelijk is. Daarbij is er bij de politie (en justitie) ook nog weinig kennis aanwezig over de mogelijkheden van het gebruik van de bevindingen van particuliere onderzoekers in een opsporingsonderzoek. Men kan verwachten dat politie en justitie in de komende jaren meer en meer gebruik zullen maken van door particuliere onderzoekers vergaarde informatie in opsporingsonderzoek. Het is een logisch gevolg van de toenemende samenwerking op het gebied van veiligheid tussen de publieke en de private sector. Het is de vraag of dit wenselijk is. Particulier onderzoek bestaat immers bij de gratie van de mogelijkheid van een opdrachtgever om een onderzoek te betalen. Als je de financiële middelen (er voor over) hebt, kun je jouw zaak laten onderzoeken en als vervolgens ook nog vervolging plaatsvindt, kun je feitelijk met geld je recht kopen. Heb je de financiële mogelijkheden niet, dan ben je afhankelijk van politie en justitie. Hierdoor kan een tweedeling in de opsporing ontstaan. Men kan zich afvragen of dit maatschappelijk wenselijk is. Van de hand van Bernard Welten, korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, is het to the point voorwoord.

U kunt deze publicaties bestellen via:

- de website van de stichting: www.smvp.nl
- per email smvp@smvp.nl

- SMVP, Postbus 239 3300 AE Dordrecht
- telefonisch 078 614 43 62

- per fax 078 631 35 80

De kosten per publicatie bedragen ¤ 11,50 (exclusief 6% BTW en verzendkosten).

Indien u geen prijs stelt op ontvangst van SMVP Berichten, kunt u ons dit per email kenbaar maken.