Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Nederland hoogste tilliftdichtheid ter wereld

Zoetermeer, 20 november 2006 - Nederland beschikt over de hoogste tilliftdichtheid ter wereld. Alleen de aanschaf van dit 'wagenpark' om de lichamelijke belasting van de medewerkers in de zorg te verminderen is onvoldoende, zo menen de onderzoekers van het Project Ergocoaches. Desondanks staat het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden op de eerste plaats in de top 10 van zware beroepen in Nederland. Gebleken is dat vooral in organisaties en instellingen waar goed arbobeleid is, in combinatie met hulpmiddelen als tilliften en de inzet van ergocoaches, het ziekteverzuim door fysieke belasting onder medewerkers in de zorg het meest daalt. De ergocoach is aan een opmars in de gezondheidszorg bezig. Steeds meer medewerkers worden door hun collega gecoached bij het uitvoeren van handelingen aan het bed maar ook aan het bureau of in de keuken. "Goed preventiebeleid is meer dan alleen de aanschaf van een tillift", aldus Annemarie Klaassen, projectleider Ergocoaches. "Door medewerkers op de werkvloer een beperkte extra taak te geven als ergocoach, zakt het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden minstens vijf plaatsen in de top 10".

Op dinsdag 28 en woensdag 29 november vinden in Nieuwegein voor de derde maal de landelijke Ergocoachdagen plaats. Op de eerste congresdag worden de onderzoeksresultaten van het Platform Zorginnovatie bekend gemaakt. Dit nieuwe platform heeft vier innovaties in de zorg laten onderzoeken en doorrekenen op effectiviteit. De resultaten worden deze dag aangeboden aan de Ministeries van SZW en VWS. Naast de onderzoeksresultaten worden ook rekenmodules gepresenteerd waarmee zorginstellingen de effectiviteit van de desbetreffende innovatie voor hun organisatie kunnen uitrekenen. Op de 29e november draait het om de praktijk. Meer dan 1500 ergocoaches ontmoeten elkaar om workshops bij te wonen en kennis uit te wisselen.

We nodigen u graag uit de Ergocoachdagen op 28 of op 29 november bij te wonen. Hieronder treft u een aantal highlights uit het programma.

Dinsdag 28 november

13.30 uur Opening, prof.dr. Frans van Vught, voorzitter Platform Zorginnovatie

13.45 uur Lezingen en presentatie onderzoeken Platform Zorginnovatie: vier business cases inzake innovaties in de zorg, de uitkomsten. Sprekers o.a. Gerda Raas, RVZ, Elly Waaijer, Arjo.

14.45 uur De relatie tussen arbeidsomstandigheden en arbeidsproductiviteit. Henk van Hoof, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

16.45 uur Forumdiscussie

18.00 uur Opening Ergocoachdagen 2006, Han Middelplaats, Ministerie van VWS

Woensdag 29 november

9.30 uur Plenaire opening voor 1500 deelnemers met Monique Kalkman, meervoudig wereld- en paralympisch kampioen tennis (duur 30 minuten).

10-17 uur Workshopprogramma met 30 verschillende workshops. Zie voor de inhoud van de workshops: www.ergocoaches.nl. Nieuw in het workshopprogramma is de Carrousel met 16 mini-workshops waar elke deelnemer de handen uit de mouwen kan steken om zijn of haar technieken te verbeteren, onderwerpen o.a. wassen-zonder-water, RSI, hoe laat ik zien dat iets te zwaar is en het werken met een glijzeil. Naast fysieke belasting is er voor het eerst op de Ergocoachdagen ook aandacht voor het thema agressie in de vorm van een drietal workshops.

17.00 uur Bekendmaking van de winnaar van de best practise prijsvraag GESPOT!, het beste praktijkvoorbeeld dat ergocoaches bedacht hebben om fysieke belasting bij hun collega te verminderen.

Korte achtergrondinformatie:

Het Project Ergocoaches wil het thema van fysieke belasting op de agenda houden en zodoende bijdragen aan preventie van verzuim en ziekte binnen zorginstellingen. Door het inzetten van ergocoaches op de werkvloer is constante aandacht voor fysieke belasting gewaarborgd. Het project faciliteert kennisuitwisseling en ondersteunt de ergocoaches met tips en aanwijzingen: in het blad ErgoCoach, de website, posters, brochures en regionale en landelijke ontmoetingsdagen. De voorlichting richt zich niet alleen op onderwerpen die samenhangen met fysieke belasting, maar ook op de invulling van de rol van coach. Het project is brancheoverstijgend, omdat er naast de verschillen tussen branches in de zorg veel overeenkomsten zijn in de manier waarop ergocoaches hun rol vervullen.

Wat is een Ergocoach?

Ergocoaches zijn meestal teamleden die naast hun uitvoerende taken een extra verantwoordelijkheid op zich hebben genomen voor de preventie en vermindering van fysieke belasting. Hun aandacht gaat niet alleen uit naar tillen of transfers, maar ook naar fysieke belasting in bredere zin. Ergocoaches komen dus ook voor op ondersteunende of niet-cliëntgebonden afdelingen en diensten. De naam 'coach' onderstreept dat het gaat om iemand die collega's ondersteunt, begeleidt en de aandacht voor fysieke belasting levend houdt. De ergocoach vervult de rol van aanspreekpunt, aanjager én motivator: Samen met het team bekijkt hij of zij hoe bepaalde handelingen en werkzaamheden minder belastend kunnen worden gemaakt of voorkomen kunnen worden.

Het project Ergocoaches wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Stichting RegioPlus, Ministerie van SZW en Ministerie van VWS.

Voor meer informatie of aanmelding voor de Ergocoachdagen bij Project Ergocoaches, info@ergocoaches.nl, telefoon: 079-3230319.

Met vriendelijke groet,

Annemarie Klaassen

Projectleider Ergocoaches

www.ergocoaches.nl