28 november 2006 | Horecaomzet groeit 4,5% over geheel 2006
Over de eerste negen maanden steeg de horecaomzet met 4,6% ten
opzichte van 2005. Met een goede oktobermaand achter de rug en geen
verwachte tegenvallers rond de kerst zal dat cijfer ook op jaarbasis
worden gehaald. Bij een prijscomponent van 2% is de volumegroei 2,5%.
Dat is hoger dan de geraamde algemene groei in consumptieve
bestedingen van Nederlanders (2%). In 2006 trekken de buitenlandse
handel en binnenlandse bedrijvigheid aan en dat is merkbaar in de
zakelijke bestedingen in hotels en restaurants.
Het EIM heeft de macro-economische prognoses van het CPB vertaald naar
de gevolgen voor de sectoren. Na de herstelbeweging in 2006 zal de
horeca in 2007 een iets minder hoge groei kennen van 4,25% (2% prijs,
2,25% volume). Voor 2008-2011 komt het EIM op een gemiddelde
omzetgroei van 3,25% per jaar (2% prijs, 1,25% volume).
2006
De horecaomzet zal in 2006 met 4,5% groeien. Na aftrek van 2%
prijsstijging is dat een volumegroei van 2,5%. In 2005 kwam de
volumegroei niet boven de 1% uit. De omzetontwikkeling in catering en
kantines blijft achter bij de horeca door marktverzadiging in
gecaterde bedrijfsrestaurants. De verblijfsrecreatie zal naar
verwachting met 5% groeien na de sterke omzetdaling in 2005.
Volgens de prijzenmonitor stijgen de kostprijzen voor verbruik in 2006
met circa 2%.
De inkopen en de meeste exploitatiekosten zullen ongeveer het
groeitempo van de omzet volgen. De lopende loonafspraken houden dit
jaar de loonkostenontwikkeling beperkt met een positieve doorwerking
op de winst. De arbeidsmarkt geeft echter signalen af van een
aankomende personeelskrapte, zodat hogere loonbetalingen in de nabije
toekomst te verwachten zijn.
Bron: Bedrijfschap Horeca en Catering, november 2006
Meer informatie: http://www.bhenc.nl
Vooruitzichten omzetontwikkeling waardemutaties.jpg
FNV