Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Geschikt voor onmiddellijke publicatie
Utrecht, 27 november 2006| referentie: KC - FW/AdV/HS
Betreft: Kunsteducatie, een beleidshandreiking
De Kunstconnectie/VKV schrijft beleidshandreiking
Stappenplan voor lokaal kunsteducatiebeleid
De Kunstconnectie/VKV geeft, in samenwerking met de VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een beleidshandreiking uit voor kunsteducatie. Kunsteducatie, een beleidshandreiking maakt deel uit van Cultuureducatie - de kracht van lokaal en provinciaal beleid, een map waarin de beleidshandreiking kunsteducatie wordt gebundeld met de beleidshandreiking erfgoededucatie van Stichting Erfgoed Actueel en een algemene inleiding over cultuureducatie. Op 27 november krijgt J. van Lidth de Jeude, voorzitter van het Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, uit handen van Saskia Bruines (voorzitter De Kunstconnectie/VKV) en Richard Hermans (directeur Stichting Erfgoed Actueel) een eerste exemplaar van de map.
Kunsteducatie, een beleidshandreiking geeft informatie over de waarde en de praktijk van kunsteducatie en biedt een concreet stappenplan om visie en beleid verder te ontwikkelen. De handreiking is gerealiseerd met financiële steun van het ministerie van OCW en het Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten.
Er is veel belangstelling voor kunsteducatie. Vanuit de rijksoverheid wordt kunsteducatie binnen het reguliere onderwijs gestimuleerd, zodat alle kinderen en jongeren kunnen kennismaken met en zich oriënteren op kunst. Een vervolg hierop vindt plaats in de buitenschoolse kunsteducatie en amateurkunstsector. Dat valt onder de verantwoording van gemeenten. Het bevorderen van kunsteducatie en -participatie bij nieuwe doelgroepen is een speerpunt. En de rol van kunsteducatie in relatie tot economische ontwikkeling en maatschappelijke doelen is actueel.
Alle overheden, Rijk, provincies en gemeenten, hebben een eigen verantwoordelijkheid om kunsteducatie structureel vorm te geven, binnen de school, tijdens naschoolse opvang, in het vrijetijdscircuit en in relatie tot amateurkunst. Dit alles vanuit de overtuiging dat een culturele en creatieve opvoeding zowel individueel als maatschappelijk meerwaarde oplevert. Kunsteducatie, een beleidshandreiking biedt beleidsambtenaren concrete handvatten, geeft achtergrondinformatie en praktische tips over hoe dat beleid vorm te geven.
Exemplaren van Kunsteducatie, een beleidshandreiking en van de map Cultuureducatie - de kracht van lokaal en provinciaal beleid zijn te bestellen via www.dekunstconnectie.nl.
De Kunstconnectie is de branchevereniging voor instellingen die zich bezighouden met kunsteducatie en -participatie. Namens, voor en met haar leden neemt De Kunstconnectie stelling en formuleert zij gevraagd en ongevraagd standpunten over actuele onderwerpen en thema's. Ze motiveert, adviseert en faciliteert de aangesloten instellingen bij de ontwikkeling van hun werk. Door bundeling van krachten en samenbrengen van partijen biedt zij haar leden een breed scala aan voordelen. De Kunstconnectie vergroot de bekendheid en kwaliteit van het werk van de sector en zorgt dat de branche een gekende en erkende partner is in het (cultuur)politieke debat, de beleidsvorming en uitvoering ervan.
De VKV vereniging van Centra voor de Kunsten is de vereniging van werkgevers die activiteiten verrichten op het terrein van kunsteducatie. Werkgevers met een privaatrechtelijke en een publiekrechtelijke achtergrond. Leden die het brede veld van kunsteducatie bestrijken. Cultureel werkgevers bouwen aan arbeidsvoorwaarden die het ondernemerschap in de sector ten goede komen.
Noot voor de redactie,