Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
27 november 2006

Selectie deelnemers onderzoek antirook-vaccin start circa februari TOP-subsidie voor onderzoek NicVax

Het onderzoek naar het antirook-vaccin NicVax, onder leiding van prof. dr. Onno van Schayck, is gehonoreerd met een TOP-subsidie. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dat vandaag officieel bevestigd aan de Maastrichtse onderzoekers van het Onderzoeksinstituut Caphri. Dankzij deze subsidie kan het onderzoek naar het vaccin uitgebreid worden met fMRI-onderzoek om te volgen wat het vaccin in de hersenen teweeg brengt. Ook kan nu het ethische aspect van dit eerste vaccin dat het gedrag van mensen kan beïnvloeden, onderzocht worden. De selectie van de zeshonderd eerste proefpersonen is in verband met deze verbreding uitgesteld van december naar februari/maart. Het totaal beschikbare subsidiebudget bedraagt nu 1,3 miljoen euro.

Eerder toonde de onderzoeksgroep van Van Schayck aan dat het vaccin in het lichaam doet wat het zou moeten doen, namelijk het aanmaken van eiwitten die zich binden aan nicotine, waardoor deze verslavende stof in principe niet meer door kan dringen tot de hersenen. Op die manier wordt de hunkering naar een sigaret tegengegaan. De volgende stap in het onderzoek, namelijk het vaccineren van zeshonderd rokers die dolgraag zouden stoppen, stond gepland voor december 2006. In deze onderzoeksfase wordt onderzocht of het daadwerkelijk makkelijker is om te stoppen met roken met behulp van NicVax. Wegens de uitbreiding van het onderzoek die dankzij deze subsidie mogelijk is, wordt de start van deze selectie een paar maanden uitgesteld. Prof. dr. Van Schayck: 'Zeventig tot tachtig procent van de rokers die het lukt te stoppen, begint na een tijdje toch weer met roken. Als je deze terugval kunt voorkomen, heb je een sleutel in handen. We verwachten dat het middel vooral voor die doelgroep effectief gaat zijn.' Ook voor onderzoek naar de ethische consequenties van het vaccin is nu geld beschikbaar. Van Schayck: 'Zo'n vaccin dat het gedrag van mensen beïnvloedt, bestaat tot nu toe nog niet. Je kunt je voorstellen dat ouders mogelijk hun kinderen willen laten vaccineren, of dat rokers makkelijker tegen hun verslaving aankijken, omdat ze weten dat er een vaccin is voor het moment dat ze écht zouden willen stoppen. Het is belangrijk van te voren goed na te denken wat de ethische consequenties zijn van deze aanpak' Als alle resultaten meezitten, kan NicVax waarschijnlijk in 2010 op doktersrecept verkregen worden. Voor de selectie van de proefpersonen wordt een half jaar uitgetrokken. Ze worden vervolgens een jaar gevolgd. Gegevens over hoe en waar aan te melden, worden in februari of maart bekend gemaakt op de website van de Universiteit Maastricht. Potentiële kandidaten moeten in ieder geval voldoen aan de volgende criteria: Leeftijd tussen 18 en 70 jaar, woonachtig in Maastricht of omgeving, meer dan tien sigaretten per dag roken en gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, en gezond zijn en niet lijden aan een chronische ziekte.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Onno van Schayck, tel. 043 3882152, e-mail Onno.vanSchayck@HAG.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.