EMBARGO: 11am Monday 27th November 2006
The European Union Corporate Leaders Group on Climate Change
The Prince of Wales's Business & the Environment Programme
c/o The University of Cambridge Programme for Industry
1 Trumpington Street
Cambridge
CB2 1QA
De Heer José Manuel Barroso
Voorzitter
Europese Commissie
1049 Brussel
België.
27 november 2006
Geachte Voorzitter,
Als leiders van 25 grote ondernemingen met een hoofdkwartier, of sterke aanwezigheid in de EU, tonen wij ons bezorgd over het onderwerp klimaatverandering. Wij schrijven u in antwoord op het verzoek van de Europese Commissie, gedaan in haar mededeling over de duurzame ontwikkelingsstrategie van december 2005, aan 'ondernemingen en andere belangrijke betrokkenen in Europa om mee te doen aan dringend overleg met politieke leiders over het middellange- en langetermijnbeleid dat nodig is voor duurzaamheid, en voorstellen te doen voor een ambitieuze respons van het bedrijfsleven die verder gaat dan de bestaande wettelijke minimumvereisten.De Commissie zal samenwerken met het voorzitterschap om dit process optimaal te stimuleren'.
Wij antwoorden op dit verzoek omdat wij denken dat het bevorderen van een emissie-arme toekomst een strategisch doel is voor onze ondernemingen en voor Europa in het algemeen. Wij bieden onze hulp aan om de ontwikkeling van het klimaatveranderingsbeleid te stimuleren, zowel via eigen rechtstreekse acties als via samenwerkingsverbanden met andere bedrijven en EU overheden.
Zoals is overeengekomen in het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC), dient de internationale gemeenschap de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te stabiliseren op een niveau dat gevaarlijke klimaatverandering voorkomt. Wij merken op dat de Europese regeringsleiders in maart 2005 een oproep deden aan de groep van ontwikkelde landen om de mogelijkheden te bezien voor de vermindering van emissies na 2012. We stellen ook vast dat de wetenschap wereldwijd vrijwel unaniem van mening is dat er een dringende noodzaak is om de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer terug te dringen tot een duurzaam niveau. De zorg voor ons, als leiders uit het bedrijfsleven, is met wie wij de kloof kunnen helpen overbruggen die bestaat tussen de hedendaagse economie en de emissie-arme toekomst die nodig zal zijn om deze doelstellingen te bereiken.
Veel ondernemingen hebben al aanzienlijke investeringen gedaan in emissie-arme technologiëen, processen en produkten. Echter, de bevordering van de noodzakelijke trendbreuk naar investeringen in emissie-arme produkten en diensten, vereist een krachtig en helder beleidskader dat voor de lange termijn waarde creëert voor emissieverminderingen. Bestaande marktgedreven beleidsinitiatieven op het terrein van klimaatverandering, zoals het bestaande Europese systeem van verhandelbare emissierechten, hebben al een belangrijke invloed gehad op investeringen in de vermindering van emissies. Wij geloven echter dat het beleid van zowel lidstaten als EU om de verschuiving naar een emissie-arme economie binnen de noodzakelijke tijdpaden te bereiken, verder moet worden ontwikkeld.
Wij hebben drie hoofdzorgen ten aanzien van het EU beleid inzake klimaatverandering. We zouden het op prijs stellen om deze met u te bespreken in een ontmoeting in de nabije toekomst.
A. Naar wij hebben begrepen willen de EU regeringen binnen het kader van het Europese systeem van verhandelbare emissierechten doelstellingen vaststellen die verder reiken dan 2012. Wij dienen te weten welke deze doelstellingen zijn, om zo de beste weg te vinden om ze te bereiken. In aanvulling daarop zou het een diplomatieke prioriteit moeten zijn om het EU systeem voor de handel in emissies te verbinden met andere bestaande, verplichte emissiehandelsregelingen, opdat een volledige internationale markt voor emissies tot stand kan worden gebracht.
B. Talrijke veelbelovende emissie-arme technologiëen verkeren momenteel in een vroeg stadium van ontwikkeling en behoeven bovendien ondersteuning die verder reikt dan die waarin de markt voor emissiehandel voorziet. Het is van belang dat EU beleid, in aanvulling op het Europese systeem van verhandelbare emissies, voorziet in sterke impulsen voor investeringen in de ontwikkeling van veelbelovende technologiëen.
C. Tegenstrijdigheden in beleid en slechte stimulansen die de doeltreffendheid van het beleid inzake klimaatverandering ondermijnen, behoren te worden geëlimineerd. Wij doen de Commissie de suggestie aan de hand om de invloed op CO2 emissies van relevante nieuwe en bestaande wet- en regelgeving te evalueren, en moedigen regeringen van lidstaten aan om hetzelfde te doen..
Beleidsinitiatieven om emissie-arme investeringen te bevorderen zullen de ontwikkeling van nieuwe produkten en diensten aanjagen. Dit zal ondernemingen een concurrentievoordeel verschaffen in de snelgroeiende markten in de wereld voor emissie-arme oplossingen. Met behulp van het juiste beleidskader, kunnen de initiële kosten van deze beleidsinitiatieven worden geminimaliseerd, en behoeft het concurrentievermogen van de de EU in het algemeen niet te worden aangetast. Deze opvatting wordt ondersteund door economische analyses die worden gepresenteerd in het 'Third Assessment Report of the International Panel on Climate Change'. Bovendien zouden de economische kosten voor het onbeperkt aanvaarden van klimaatverandering de kosten van matiging ruimschoots kunnen overtreffen - voor de EU economie en, even belangrijk, voor de kwetsbare economiëen in de ontwikkelingslanden.
Wij hechten veel belang aan dit aanbod om samen met u de in deze brief vermelde zorgen te adresseren. We geloven dat het 'partnership' dat wij voorstellen ertoe kan bijdragen om het EU beleid inzake klimaatverandering op een produktieve wijze verder te brengenen en dat, na verloop van tijd, ook andere belangrijke ondernemingen met ons zullen willen samenwerken. Wij zien uit naar een discussie met u over deze onderwerpen en vernemen graag uw gedachten over de vraag hoe we het beste kunnen verdergaan.
Hoogachtend,
Hugh Scott-Barrett, Chief Financial Officer, ABN AMRO
Jacques Pichot, Secretary General, Air France
Nicholas Walsh, President and Chief Executive Officer, AIU
Andy Bond, President and Chief Executive Officer, Asda
Jonson Cox, Chief Executive Officer, AWG
Peter Hubbard, Chief Executive Officer, AXA Insurance
Ian Cheshire, Chief Executive Officer, B&Q
Stephen Nelson, Chief Executive Officer, BAA
Sam Laidlaw, Chief Executive Officer, Centrica
Dr. Heinz Klinkhammer, Member of the Board of Management, Deutsche Telekom
Paul Golby, Chief Executive Officer, E.ON UK
Alain Grisay, Chief Executive Officer, F&C Asset Management
Nani Becalli-Faclo, President and Chief Executive Officer, GE International
Markus Akermann, Chief Executive Officer, Holcim
Sir Stuart Hampson, Executive Chairman, John Lewis Partnership
Neil Carson, Chief Executive Officer, Johnson Matthey
William T. Winters, Co-Head of Global Investment Bank, JP Morgan Chase
Jan Ernst de Groot, Executive Vice President, KLM Royal Dutch Airlines
Bart Becht, Chief Executive Officer, Reckitt Benckiser
James Smith, Chairman, Shell UK
Mervyn Davies, Chairman, Standard Chartered
Nina Udnes Tronstad, Executive Vice President, Statoil
Crawford Beveridge, Executive Vice President and Chairman, EMEA, APAC and the Americas, Sun Microsystems
Lucy Neville-Rolfe, Company Secretary and Group Corporate and Legal Affairs Director, Tesco
Simon Lewis, Group Corporate Affairs Director, Vodafone
KLM CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Email: secr.mediarelations@klm.com
KLM press photos:
---- --
KLM