KPMG


Institutioneel vermogensbeheer gaat ingrijpend veranderen

27 november 2006

Het institutioneel vermogensbeheer in Nederland gaat ingrijpend veranderen. Nederlandse pensioenfondsen overwegen het beheer op grote schaal over te dragen aan een fiduciair beheerder, die medeverantwoordelijk wordt voor de beleggingen van de fondsen.

De toenemende complexiteit en het ontbreken van de noodzakelijke deskundigheid vormen voor de fondsen de belangrijkste aanleiding om het beheer uit te besteden. Daarnaast vinden de fondsen dat de continuïteit van de organisatie, de eisen van de toezichthouder op het gebied van risicomanagement en de groeiende aandacht van het bestuur voor strategie en beleid fiduciair beheer noodzakelijk maken. Ruim de helft van de Nederlandse pensioenfondsen overweegt over te stappen op fiduciair vermogensbeheer. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen. Zelfs de grote fondsen vinden de toegenomen complexiteit en de noodzakelijke deskundigheid een belangrijke reden om het beheer uit te besteden aan een fiduciair beheerder.

Het vermogensbeheer bij pensioenfondsen is de laatste jaren veel complexer geworden, constateert Edward Snieder van KPMG Financial Services. De toegenomen regeldruk, de aanhoudende volatiliteit en de groeiende complexiteit van beleggingsinstrumenten geeft veel bestuurders kopzorgen over de optimale invulling van het vermogensbeheer. Als gevolg van dalende rendementen zijn veel fondsen de afgelopen jaren gedwongen het vermogensbeheer te professionaliseren. Zij gingen hun risicos spreiden door de beleggingen zowel geografisch als per beleggingscategorie te verdelen, introduceerden het gebruik van derivaten en gingen veelal over tot duration matching, om de looptijd van de bezittingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de looptijd van de verplichtingen. In het algemeen zijn alleen de grote pensioenfondsen in staat deze hoogwaardige specialistische kennis intern op te bouwen. Toch is het opvallend dat ruim 70% van de grote fondsen aangeeft mogelijk over te stappen op fiduciair beheer. Een teken dat de complexiteit van de beleggingen van de grote fondsen dusdanig is dat ook bij hen behoefte bestaat aan externe deskundigheid.

Het voordeel van een fiduciair manager is volgens Snieder dat deze vanuit een onafhankelijke positie naar de behoeften van het pensioenfonds kijkt en van daaruit naar de meest geschikte beleggingen kijkt. Snieder: Op deze manier wordt kennis ingebracht die vooral kleinere pensioenfondsen normaal gesproken niet in huis hebben. Pensioenfondsen die willen overstappen op fiduciair vermogensbeheer, moeten de dienstverlening echter scherp onder de loep nemen. Van de onderzochte fondsen heeft 40% twijfels over de vraag of ze wel voldoende controle hebben op het beheer door de fiduciair manager. Vast moet staan dat het fonds de regie houdt over de activiteiten die namens het fonds worden uitgevoerd. Het pensioenfonds kan en mag niet alle verantwoordelijkheden overdragen. Een fiduciair beheerder kan wel operationele beslissingen nemen, maar het bestuur is en blijft verantwoordelijk voor de strategische beslissingen. Het vaststellen van de doelstellingen, de strategische asset-allocatie, de benchmarks en de liability matching blijven hoe dan ook een verantwoordelijkheid van het bestuur.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.