Persbericht
27 november 2006
Dubbellezing in kader van Wie kan ik nog vertrouwen?
Theo van der Meer en Hans Algra spreken in Verzetsmuseum Amsterdam
In het kader van de expositie Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi-Duitsland en bezet Nederland presenteert het Verzetsmuseum Amsterdam op donderdag 11 januari aanstaande een dubbellezing door Theo van der Meer en Hans Algra. Zij spreken respectievelijk over Castratie van homoseksuelen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over oud-verzetsman en COC-stichter Niek Engelschman. Naar aanleiding van deze lezingen verlengt het museum de tentoonstelling bovendien tot en met zondag 28 januari 2007.
In september van dit jaar publiceerde het Parool een interview met Theo van der Meer waarin hij zich kritisch uitliet over de tentoonstelling Wie kan ik nog vertrouwen? in het Verzetsmuseum.
Dit vormde voor het museum aanleiding met hem in gesprek te gaan, hetgeen resulteerde in een uitnodiging tot het geven van een lezing door Van der Meer getiteld Mietjes, mythes en monsters. Castratie van homoseksuelen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog:
In Nederland zijn tussen 1938 en 1968 400 mannen die wegens zedenmisdrijven ter beschikking van de regering waren gesteld gecastreerd. Ruim 40% van deze mannen werd gelabeld als homoseksueel. Volgens recente publicaties zou er tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Duitse druk sprake zijn geweest van een toename van het aantal castraties, vooral van homoseksuele mannen. Castratie wordt afgeschilderd als een middel dat specifiek diende tot repressie van homoseksualiteit. Gedetailleerde bestudering van beleidsstukken, gerechtelijke en medische dossiers van gecastreerden en toenmalige seksuologische publicaties bestempelt zowel de toenmalige labels als beweringen over castratie als specifiek repressiemiddel tot mythes.
Dr. Theo van der Meer heeft in het kader van het project Homoseksualiteit in de 20e Eeuw van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis onderzoek gedaan naar castratie in Nederland.
Voorafgaand hieraan zal Hans Algra, historicus, onder de titel Leven in een wereld zonder vrees spreken over oud-verzetsman en COC-oprichter Niek Engelschman.
Nico Engelschman (1913-1988) was vanaf zijn veertiende politiek actief, eerst als sociaaldemocraat, later als radicaalsocialist. Hij ijverde voor een betere, rechtvaardigere wereld, waar armoede niet bestond en afkomst er niet toe deed. Hij bestreed vanaf het begin van de jaren dertig het fascisme dat haaks stond op zijn humanistisch-socialistische mens- en maatschappijvisie. Verzet tegen de Duitse bezetter was vrijwel vanzelfsprekend. Vlak voor de oorlog wijdde hij zich aan een andere politieke strijd. Bewust geworden van zijn eigen gevoelens wilde hij zich inzette voor een rechtvaardige plaats van homoseksuelen in de samenleving. Na de oorlog richtte hij het COC op. Voor hem waren homorechten mensenrechten.
Hans Warmerdam, historicus, publiceerde onder andere Cultuur en Ontspanning (1987) over het COC in de periode 1946-1966 en Meer dan gewenst (1996/1998/2003) een handboek voor lesbisch en homoseksueel ouderschap.
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Verzetsmuseum Amsterda
Entree: 7,50 euro p/p; 5,50 euro voor houders van een CJP/Museumkaart inclusief museumentree.
Reserveren: gewenst, telefoon 020 620 25 35 of
Voor meer informatie, zie
---
Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden museum
Dubbellezing do 11 januari, 19.30 uur
Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur
tel: 020-620 25 35 /
Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org