Ecofys

Persbericht 27 november 2006

Ecofys voorspelt overschot in tweede fase emissiehandel De kans is groot dat er een overschot aan emissierechten ontstaat op de Europese emissiehandelsmarkt in plaats van een tekort. Hierdoor zal de Europese industrie weinig moeite doen om CO2-emissies te verminderen. Dit is de conclusie van een analyse van Ecofys naar de ontwerpallocaties voor 2008 - 2012 onder het Europese emissiehandelssysteem. Landen zouden dit dan moeten compenseren door sterkere emissiereducties in andere marktsectoren (huishoudens, kleinere industrieën en vervoer) of door het kopen van CO2-rechten via Joint Implementation (JI)- en Clean Development Mechanism (CDM)-projecten.

Ecofys heeft onderzoek gedaan naar de ontwerpversies van de Nationale Allocatieplannen (NAPs) voor de tweede fase van het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS), dat van 2008 tot 2012 loopt. In de analyse heeft Ecofys vooral gekeken naar de voortgang van lidstaten wat betreft het halen van de Kyoto-doelstellingen en de hoogte van de plafonds gerelateerd aan de emissiegroei bij `business-as-usual'. Ecofys voorzag een overschot op de Europese emissierechtenmarkt, terwijl de lidstaten uitgingen van een tekort.

Overschot
De onafhankelijke berekeningen van Ecofys wijzen op een jaarlijks overschot van 2,5% (50 miljoen ton CO2) voor de tweede fase van de EU ETS. Dit is strijdig met de officiële emissieramingen van de lidstaten, die zijn uitgegaan van een jaarlijks tekort van 7% aan de totale emissies (150 miljoen ton CO2). Dit komt doordat de `business-as-usual' scenario's van de EU landen te optimistisch zijn geschat. Monique Voogt, directeur Energy and Climate Strategies bij Ecofys: "Als de Europese Commissie de voorstellen van de lidstaten volgt dan verwachten wij geen tekort aan vrijstellingen in de tweede fase. De markt zal eerder een overschot vertonen, vooral als je rekening houdt met het feit dat er extra emissierechten verkregen kunnen worden via JI en CDM. De markt zal alleen juist werken als de plafonds zo laag mogelijk gehouden worden, waardoor er een duidelijk prijssignaal wordt afgegeven dat emissievermindering in de EU zal stimuleren."

Positieve ramingen
Ecofys analyseerde de ontwerpversies en de aan de Europese Commissie gestuurde versies van de NAP's van 18 van de 25 lidstaten van de EU, plus Roemenië en Bulgarije. Deze landen zijn verantwoordelijk voor 97% van de emissies die de ETS sectoren gezamenlijk in 27 Europese landen in 2005 uitstootten. Voor 9 van de 20 door Ecofys onderzochte landen zijn de nationale emissieramingen meer dan 10% hoger dan de ramingen van Ecofys die gebaseerd zijn op de officiële energiescenario's van de EU.

Kyoto-doelstellingen
De huidige allocatieplannen van zes lidstaten laten zien dat Europese industrieën die onder het ETS vallen niet voldoende bijdragen om de Kyoto-doelstellingen te halen. Daardoor moeten deze doelstellingen gehaald worden door andere marktsectoren (huishoudens, kleine industrieën en transport) of door het verkrijgen van emissierechten uit JI- of CDM-projecten. Slechts één van de negen lidstaten heeft echter voldoende aankopen gepland om dit verschil te overbruggen, ervan uitgaande dat de emissierechten gelijk verspreid worden over de verschillende economische sectoren.