Artsen zonder Grenzen


foto: Julie Remy (links) en Pep Bonet (rechts)

Projectland Zambia: groot deel volwassenen besmet met hiv/aids

Dertig jaar geleden was Zambia een welvarend land door winsten uit koperwinning. Door dalende prijzen op de wereldmarkt, falend bestuur en corruptie stortte de economie in. Naast malaria is hiv/aids nog altijd de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in het land. In 2006 was naar schatting 16 procent van de bevolking geïnfecteerd met hiv. De sociale en economische gevolgen voor patiënten, hun families en uiteindelijk voor de totale gemeenschap zijn enorm. Hiv/aids is een groot taboe en de vooroordelen tegen seropositieven zijn groot.

Artsen zonder Grenzen in Zambia
In Zambia richten we ons vooral op informeren over en de bestrijding van hiv/aids. In onze klinieken kunnen mensen zich laten voorlichten over de ziekte en een aidstest laten doen. Aan mensen die positief getest zijn, bieden we psychosociale begeleiding en medische zorg, waaronder behandeling met aidsremmers. Een belangrijk component is de behandeling van seropositieve zwangere vrouwen. Daarmee voorkomen we dat hun kinderen bij de geboorte besmet raken met hiv.

Een van de plekken waar Artsen zonder Grenzen in Zambia werkt is het district Nchelenge van de provincie Luapula in het noordwesten van het land. Het gebied ligt erg geïsoleerd. Door de ligging is er nauwelijks gezondheidszorg van de overheid. Zorg op het gebied van hiv/aids ontbreekt helemaal. Het doel van Artsen zonder Grenzen in Nchelenge is 80 procent van de seropositieven die daarvoor in aanmerking komen met aidsremmers te gaan behandelen en de verspreiding van de ziekte te verminderen. Daarna zal het project worden overgedragen aan de overheid.

November 2006