Parels van Integratie 2006 uitgereikt

St. kenniscentrum grotesteden

Amsterdam, 27 november 2006. Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de drie Parels van Integratie 2006 uitgereikt. Uit elf genomineerden wonnen het project aanpak van huiselijk geweld in allochtone kring uit Zaanstad (categorie praktijk), de gemeente Oss met 'Kleurrijk Oss', het beleidskader voor het integratiebeleid 2006-2009 (categorie beleid) en GGZ Altrecht/ Universiteit Utrecht. voor het onderzoek naar hoe een interculturele werkwijze in de zorg eruit ziet (categorie onderzoek). De Parels werden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. In 2005 won het project 'Thuis in de Bieb' uit Leiden de Parel van Integratie. In totaal werden voor de Parels van Integratie 2006 117 integratie-initiatieven ingezonden.

Toelichting Comité van Parelvissers op de drie winnaars:

8)Winnaar categorie praktijk: Aanpak Huiselijk Geweld in Allochtone Kring, gemeente Zaanstad
Om seksueel geweld en mishandeling bij allochtone vrouwen bespreekbaar te maken, is in de gemeente Zaanstad het project 'Huiselijk geweld in allochtone kring' ontwikkeld. Zaanstad hanteert in dit project een gerichte aanpak waarbij wordt ingespeeld op specifieke problemen, zoals taal, cultuur (bijvoorbeeld eerwraak), godsdienst en traditionele verhoudingen tussen mannen en vrouwen.

Waarom winnaar Parel van Integratie 2006 voor praktijk? Geweld in huiselijke kring tegen vrouwen is een belangrijk onderwerp dat moeilijk aan de orde gesteld kan worden. Dit project doet dat op een zorgvuldige manier, met aandacht voor de veiligheid van de betrokken vrouwen. Het project blijkt ook mannen te stimuleren om mee te doen. Door het gebruik van film is er een goede kans dat het project ook elders kan worden voortgezet. Meer systematische aandacht voor dit thema is urgent in heel Nederland, het is nog steeds een onderbelicht probleem, maar notoir moeilijk om aan de orde te stellen. Het gebruik van de eigen taal verlaagt de drempel, en er is gezorgd voor een goed draagvlak bij de zelforganisaties.

Winnaar categorie beleid: Kleurrijk Oss, gemeente Oss
In de nota 'Kleurrijk Oss' zet de gemeente het integratiebeleid voor de periode 2006-2009 uiteen. Rode lijn in de nota is dat alle Ossenaren dienen mee te werken aan een geïntegreerd Oss met behoud van eigen identiteit. Daarbij richt de gemeente zich zowel op het vermijden van concentratie, als op de bevordering van participatie en binding van zowel allochtonen als autochtonen.

Waarom winnaar Parel van Integratie 2006 voor beleid?
Hier is echt sprake van integraal beleid met aandacht voor alle beleidsterreinen. Er is sprake van duidelijk geformuleerde doelen en resultaten. Alle portefeuilles, diensten en partners zijn betrokken.
Oss is niet alleen consequent in haar integrale aanpak, zij voert deze ook met passie en oog voor betrokkenheid uit. Deze combinatie van een brede visie, een gedegen uitvoering en een zeker elan maakt Oss tot een voorbeeld voor andere steden.

Winnaar categorie onderzoek - Een interculturele entree in Altrecht, GGZ Altrecht/Universiteit Utrecht
Door het aantrekken van deskundig personeel van allochtone én autochtone afkomst binnen de GGz instelling Altrecht in Utrecht, is de laatste tijd ervaring opgedaan met de behandeling van diverse groepen allochtone cliënten. Door deze ervaring groeit het inzicht dat een interculturele aanpak de kwaliteit van de zorg aan allochtonen verbetert. In het onderzoeksproject 'Een interculturele entree in Altrecht' is onderzocht hoe een interculturele werkwijze in de zorg eruit ziet.

Waarom winnaar Parel van Integratie 2006 voor onderzoek? Empirisch onderzoek op dit thema is schaars, alleen al daardoor is dit onderzoek uniek en innovatief. Interessant is vervolgens dat integratie in zijn volledige context wordt beschouwd; het perspectief is de wisselwerking met hele samenleving. Het onderzoek eindigt met concrete aanbevelingen. Dit onderzoek doet in de praktijk toepasbare aanbevelingen die voor alle functies in de frontlinie belangwekkend zijn, ook voor bijvoorbeeld politie en gemeentelijke loketten. Interculturalisatie is een steeds groter knelpunt. Dit onderzoek is van waarde voor een breder publiek dan de zorg.

Het Comité van Parelvissers 2006 bestond uit voorzitter Erik Gerritsen (gemeentesecretaris Amsterdam en bestuurslid Kenniscentrum Grote Steden), Ruben Gowricharn (bijzonder hoogleraar op de FORUM/Verwey-Jonker leerstoel), Pierre Heijnen (voorzitter Stimulanz, voormalig wethouder Den Haag) en Pauline Krikke (burgemeester Arnhem).

//// Einde persbericht ////


Noot voor de redactie,