SGP


25 - 11 - 06 | Formatieadvies van de SGP

Majesteit,

De fractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij wil U hartelijk danken voor de uitnodiging om U te adviseren over de kabinetsformatie.

Stabiliteit en continuïteit zijn nodig bij het vasthouden en verstevigen van de positieve resultaten van de kabinetten Balkenende. Bijzondere aandacht verdienen de kwesties die zijn te rekenen tot de âmorele agendaâ, waaronder ook themaâs die aan een evaluatie werden onderworpen, maar nog niet van (hernieuwde) politieke conclusies konden worden voorzien. De SGP-fractie denkt hierbij ondermeer aan de themaâs abortus provocatus, euthanasie en de Winkeltijdenwet. De SGP-fractie is en blijft van mening, dat een kabinetsbeleid alleen dan wezenlijk toekomstperspectief biedt, als daarin recht wordt gedaan aan universele bijbelse waarden en normen.

Het behoeft geen betoog dat de stembusuitslag tot een complexe situatie heeft geleid door een vlucht van de kiezers vanuit het politieke midden, terwijl een slagvaardig kabinet dat op een stabiele meerderheid kan rekenen alleen rond het politieke midden kan worden geformeerd.

Hoezeer ook het CDA en de VVD bij de start van de verkiezingscampagne voortzetting van hun ingezette beleid bepleitten, getalsmatig behoort dat nu niet meer tot de mogelijkheden, ook niet met een aanvulling vanuit een of meer andere partijen. Het is daarom wenselijk de mogelijkheden te verkennen van een coalitie waarvan CDA en PvdA de hoofddelen vormen, aangevuld met een voor een werkbare meerderheid noodzakelijke derde partij.

Alles overziende adviseert de SGP-fractie U een informateur aan te zoeken van CDA-huize met als opdracht de mogelijkheden te onderzoeken van een coalitie van CDA, PvdA en CU. Voor de keuze van laatstgenoemde partij pleit zowel de programmatische overeenkomst op verschillende terreinen met enerzijds het CDA en anderzijds de PvdA, als de behaalde zetelwinst en de getoonde bereidheid tot deelname aan een dergelijke coalitie.

De SGP-fractie bidt U veel wijsheid toe en Gods zegen op al Uw werk. U mag zich ervan overtuigd weten dat de kiezers die hun stem hebben uitgebracht op de SGP U dagelijks opdragen in hun gebeden.

Met gevoelens van hoogachting,

B.J. van der Vlies,
fractievoorzitter.
Formatieadvies van de SGP