Hulpverleningsdienst Groningen


verpleeg- en verzorginstellingen zorg continueren na ramp

Leidraad COBRA helpt verpleeg- en verzorginstellingen zorg continueren na ramp

Gepubliceerd: 27 november 2006, 11:03
GHOR Groningen ontwikkelt in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen de leidraad COBRA, waarmee verpleeg- en verzorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het continueren van zorg tijdens en na een calamiteit, ramp of crisis. Voor de cliënten is het van levensbelang dat de zorg tijdens en na een crisissituatie wordt gecontinueerd.

Hoe wordt verantwoorde zorg geleverd tijdens en na een calamiteit, ramp of crisis waar een verpleeg- of verzorginstelling bij betrokken is? Weten de medewerkers welke cliënten welke medicijnen nodig hebben als alle zorgdossiers zijn opgegaan in vlammen? Wat doet de instelling als er een infectieziekte is uitgebroken waar ook het personeel ziek van is geworden? Wie stelt de cliënten gerust als ze na een ontruiming zijn opgevangen op een voor hen vreemde locatie?

Uit ervaring blijkt dat verpleeg- en verzorginstellingen redelijk goed zijn voorbereid op (kleine) calamiteiten in huis en daarvoor een beroep kunnen doen op de eigen BedrijfsHulpVerlening (BHV-organisatie). Echter, in de BHV-plannen ontbreken vaak de antwoorden op bovenstaande vragen, terwijl de continuïteit van zorg tijdens en na een crisissituatie voor de cliënten van een verpleeg- of verzorginstelling van levensbelang is.

Om verpleeg- en verzorginstellingen hierbij te ondersteunen is GHOR Groningen (GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen gestart met project COBRA, dat staat voor Continuïteit bij Rampen. In project COBRA wordt een leidraad ontwikkeld waarmee verpleeg- en verzorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het continueren van zorg tijdens en na een calamiteit, ramp of crisis. In de leidraad worden o.a. de gevolgen van een ramp of calamiteit beschreven en aanbevelingen gedaan hoe de instelling zich hierop kan voorbereiden. Daarnaast is er veel aandacht voor verantwoordelijkheden en bevoegdheden, communicatie en informatie, implementatie en borging.

Studenten Facility Management en Verpleegkunde ontwikkelen, testen en verbeteren de leidraad COBRA in de drie fasen van het project. Verschillende verpleeg- en verzorginstellingen uit de provincie Groningen leveren hieraan een bijdrage, evenals Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.