BredeSchoolNet


Samenwerking dringt kindermishandeling terug

maandag 27 november 2006

Aan kindermishandeling valt iets te doen. Intensieve samenwerking helpt, blijkt uit de resultaten van een proef die gehouden is door RAAK.

Elke week sterft in Nederland een kind aan mishandeling. Dat aantal kan stevig worden teruggedrongen. Dat blijkt uit een proef van actiegroep de Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling, RAAK.
RAAK wil de maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling vergroten. In 2003 is de groep begonnen met de opzet van vier RAAK-regios (Flevoland, Westelijke Mijnstreek, Amsterdam-Noord en Zaanstreek/Waterland). In die regios is er alles aan gedaan om tot een effectieve aanpak van kindermishandeling te komen. Preventie, diagnostiek en interventie zijn er geïntegreerd.

Na drie jaar blijkt in alle regios vooruitgang geboekt te zijn op het gebied van in opvoedingsondersteuning (meer aanbod, direct beschikbaar en beter toegankelijk), en op het gebied van het signaleren van kindermishandeling. Het laatste was m.n. te danken aan een cursus voor iedereen van de vrijwillige voetbalcoach tot de leidster kinderopvang en leerkrachten die met kinderen werkt. Doel was het herkennen van signalen. Dankzij de cursus stegen de meldingen bij het Advies en Meldcentrum Kindermishandeling (AMK) in twee van de vier RAAK-regios meer dan het landelijk gemiddelde, bleek uit de proef.

Tegenover de goede resultaten stond een kleine investering: één coördinator en enkele tienduizenden euros per regio voor bijzondere uitgaven.

RAAK is opgericht door de intussen overleden professor Van Dantzig, en bestaat uit een aantal prominenten, waaronder pedagoog Jo Hermanns. De laatste hield op een congres van RAAK, op 20 november, een lezing over de proef.

Meer info: www.raak.org
De resultaten van de proef staan op www.samenopvoeden.nl

Actie Kinderen Bovenaan
Op 30 november voert RAAK actie op het Binnenhof. Een Vlieger-Manifest over het thema Kinderen Bovenaan wordt aan alle nieuwe Tweede Kamerleden overhandigd. Het bevat een dringende oproep om kinderen op plaats 1 op de politieke agenda te zetten.
Download hier de mailing in pdf