PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

23 november 2006

Fototentoonstelling 'Endless Checkpoints'

Israëlische vrouwen getuigen vanuit Bezet Gebied over hard optreden Israëlische soldaten.

Vanaf 27 november zijn foto's van het Israëlische vrouwennetwerk 'Machsom Watch' (Checkpoint Watch) te zien op vijf plaatsen in Nederland. De foto's werden gemaakt om de wereld duidelijk te maken wat er zich afspeelt bij de controleposten langs de grens tussen Israël en de Bezette gebieden. Twee van hen, Judith Keshet en Esti Tsal, zijn op 3 december te gast bij Amnesty International om de foto's toe te lichten.

Keshet en Tsal zijn 'Machsom Watchers' van het eerste uur. Judith Keshet schreef bovendien een boek over de verwoestende effecten van de grensposten op de Palestijnse bevolking: 'Checkpoint Watch: Testimonies from Occupied Palestine.' Het is een aanklacht tegen de wijze waarop Palestijnen het leven onmogelijk gemaakt wordt; de grensposten en de daarbij behorende bureaucratie werpen immense belemmeringen voor hen op in hun dagelijkse bestaan.

Machsom Watch De vrijwilligersorganisatie Machsom Watch is opgericht in 2001 als reactie op de eenzijdige berichtgeving over de behandeling van Palestijnen door het leger en de grenspolitie bij de controleposten. De groep bestaat uit zo'n 400 vrouwen, waarvan een aantal elke dag tweemaal naar de controleposten gaat om de gang van zaken daar te observeren. Ze beschrijven hun bevindingen in rapporten, die de organisatie aanbiedt aan overheidsorganen, leden van de Knesseth en binnen- en buitenlandse pers. In de afgelopen jaren hebben de vrouwen ook tal van foto's gemaakt. Een dertigtal van deze foto's is opgenomen in de tentoonstelling die nu in Nederland te zien is.

De tentoonstelling is georganiseerd door Amnesty International, ICCO, Pax Christi, Een Ander Joods Geluid en COS Groningen en zal tussen 24 november en 4 december gelijktijdig te zien zijn in Amsterdam, Groningen, Roermond, Utrecht en Leiden.

Noot aan de redactie Voor meer informatie, foto's en interviewverzoeken kunt u bellen met Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel: 020 6264436 of 7733677. Een volledige lijst van de locaties van de tentoonstelling kunt u vinden op: http://www.amnesty.nl/bibliotheek_vervolg/israel_endlesscheckpoints/