Gemeente Sint-Oedenrode


PERSBERICHT

"Voorlichting over energiebesparing blijft noodzakelijk"!

27 november 2006

Sint-Oedenrode. Met elkaar vol enthousiasme nadenken en praten over energiebesparing, in en om de eigen woning, werkt! Dit is de ervaring van de deelnemers aan de onlangs gehouden 4 Buurtworkshops `Energie'. De Buurtworkshops zijn door de gemeente Sint-Oedenrode aan de burgers aangeboden in het kader van het gemeentelijke Klimaatbeleid. Ruim 100 inwoners hebben aan deze speciale workshops deelgenomen.

De deelnemers hebben vooral behoefte aan voorlichting. Zo geeft 80% van de deelnemers aan. Tijdens de workshops blijkt dat er over concrete mogelijkheden om tot besparing te komen nog veel misverstanden bestaan. Menigeen huldigt bijvoorbeeld het standpunt dat energiebesparing altijd veel geld kost. Bijna 78% geeft aan energiebesparing een eigen verantwoordelijkheid te vinden. Korte concrete tips en adviezen moeten helpen om tot een besparing van gas- en elektriciteitsgebruik te komen.

De bereidheid om energie te besparen is hoog. Energiebesparing is vooral te bereiken door bewustwording stelt 74% van de deelnemers. 82% geeft aan het gebruik van energie verder terug te willen dringen door het aanbrengen van kleine en betaalbare technische maatregelen. Maatregelen als: radiatorfolie achter de verwarming tegen de buitenmuur; tochtstrips langs draaiende delen als deuren en ramen; tochtborstel/-klep aan de binnenzijde van de brievenbus; e.d..

Overigens is de relatie tussen het gasverbruik voor verwarming en de isolatie van het huis goed bekend. Over de mogelijkheden om het elektriciteitsgebruik terug te dringen tasten vele gebruikers in het duister. Bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparatuur wordt nog steeds te weinig gelet op het energielabel. Voor sommige apparatuur is zelfs géén label beschikbaar. De onduidelijkheid over het sluipverbruik of de lekstroom bij elektriciteit blijft een groot probleem.

Voor grotere besparende en isolerende maatregelen geeft 65% aan behoefte te hebben aan enige vorm van subsidie. De huidige subsidieregeling van de Provincie Noord-Brabant, beschikbaar via www.brabantbespaart.nl, is voor vele eigenaar/bewoners een uitkomst. Ruim 55% van de deelnemers heeft belangstelling voor zonnepanelen als alternatieve en duurzame energiebron.

Op 1 januari 2007 wordt het `Energiecertificaat voor de bestaande bouw'(EPBD) van kracht. Het certificaat moet, op termijn, bij de overdracht van een huur- en/of koopwoning door de huidige eigenaar op verzoek getoond worden. Voor de toekomstige bewoner wordt zo inzichtelijk wat de energiewaarde van de woning is.