Ingezonden persbericht

10e THEMATER avond met "Local Heroes"

Geluk in Capelle: we maken het zelf!

Verkiezingen, voetbal op tv en tóch een volle Luc Lutz-zaal in het Isala Theater. Voor de organisatoren van de tiende THEMATER-bijeenkomst alle reden om gelukkig te zijn op woensdagavond 22 november. Ook voor de bezoekers, want er werd zinvol en bij tijden diepgaand gediscussieerd over het thema van deze lustrum-aflevering: 'Geluk in Capelle'.

De meeste aanwezigen voelen zich doorgaans gelukkig, zo bleek uit een steekproef uit de losse hand door presentatrice Liesbeth van der Kruit. Dat werd bevestigd door de meer wetenschappelijke gegevens van 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Van Capelle hebben we helaas geen meetresultaten, maar het geluksgevoel hier zal zeker niet veel verschillen van Rotterdam", zei hij. "Dan komen we waarschijnlijk op een zeveneenhalf, dichtbij het landelijke gemiddelde in Nederland."

Met dat geruststellende cijfer kwam Veenhoven overigens pas nadat hij een interessant verhaal had afgestoken rond de vraag wat geluk nou eigenlijk is, en waardoor het wordt beïnvloed. Dat het niet over 'mazzel' ging, was iedereen al duidelijk. Maar een sociologische benadering van zo'n onderwerp kan natuurlijk niet zonder matrixjes en schemaatjes waarin verschillende soorten geluksgevoel worden onderscheiden. "We hebben het hier vooral over satisfactie, levensvoldoening", sprak de hoogleraar, "dus het duurzame gevoel dat we hebben over ons bestaan als geheel, over de uitkomsten van onze eigen beslissingen."

Hoofdrol "Local Heroes"

Gewapend met die definitie vertelden de zeven aanwezige Capelse 'local heroes' over hún persoonlijke opvatting van geluk. Ze waren samen uitgenodigd omdat ze ieder op een van de voorafgaande THEMATER-avonden een hoofdrol hadden gespeeld. Toen hadden ze gepraat over wat zij bijdragen aan de Capelse samenleving, nu ging het over wat dat gevoelsmatig opleverde.

Het werd een breed scala van satisfactie, maar ook van onvolkomenheden op weg daarheen. Ondernemers Kees Rijkhoff en Wim van Sluis, jurist en politiek vluchteling Ahmad Popal, onderwijsman Theo Smit, vrijwilligerswerk-specialist Lucas Meijs, sportvoorvechter John Tammel en kinderrechtenkampioen Nico de Borst bleken stuk voor stuk hun hun geluksgevoel te putten uit het werk dat ze doen. Voor Rijkhoff gaat het om de ontplooiing van mensen, voor Tammel om fysieke beweging, voor Meijs om het opheffen van barrières en voor De Borst om zijn inspanningen voor kinderen in Oost-Europese landen.

Maar daar bleef het niet bij. Wim van Sluis wees erop dat geluk heel dichtbij kan zijn, ook als je geen ondernemer bent. Theo Smit put als rector satisfactie uit het dagelijks zien van zich ontwikkelende scholieren om hem heen. En Ahmad Popal nuanceerde het geluksgevoel heel mooi door zijn aanvankelijk blije gevoel in het veilige Nederland af te zetten tegen zijn recente ervaringen, die inhouden dat het hier óók niet allemaal is zoals het moet.

Tegenstellingen

Cabaretier Arie Blok had zijn intermezzo vakkundig afgestemd op het onderwerp en bracht de aanwezigen aan het denken en soms aan het lachen. Waarop de zaal aan het woord was en een afwisselend scala van geluk en ook ongenoegen naar buiten kwam - bijvoorbeeld over de scherpe tegenstellingen die ook in deze gemeente zichtbaar zijn. Dáár vooral moest de zeveneenhalf van de Capelse gemeenschap worden verklaard. En dat gebeurde, met heel wat inzicht en wijsheid.

Conclusie

De conclusie: geluk moet je zelf maken. En dat moet je leren. Het kan door je in te zetten voor anderen en voor de samenleving, zoals veel van de aanwezigen op de een of andere manier doen. Maar het kan ook door te genieten van het moment, en door heel dichtbij jezelf te blijven. Zoals een oudere heer in de zaal het zei: "Ik ben vijftig jaar getrouwd, en ben elke ochtend weer volkomen gelukkig als ik naast mijn vrouw wakker word."

"Local Heroes" ambassadeur

Aan het eind van de avond riep Rob Tol als bestuurslid van THEMATER de "Local Heroes" op om ambassadeur te worden voor THEMATER.

Hij voegde de daad bij het woord en deelde aan elk een stapeltje visitekaartje van THEMATER uit. Tevens verzocht hij hen als denktank en klankbord te willen functioneren. Het initiatief van "Local Heroes" krijgt waarschijnlijk hiermee een vervolg.

Zie ook de PowerPoint presentatie van Ruut Veenhoven op www.themater.nl

fotobijschrift:

De Capelse Local Heroes tijdens de tiende THEMATER-avond, v.l.n.r. Ahmad Popal, Theo Smit, Lucas Meijs, Nico de Borst, John Tammel, Kees Rijkhoff en Wim van Sluis. (foto: The Issue)

---- --