Gemeente Tilburg
Datum
23 november 2006
Werkzaamheden Bisschop Zwijsenstraat
Op zondag 26 november is een klein deel van de Bisschop Zwijsenstraat afgesloten; van de Voltstraat tot de hoek Hoogtedwarsstraat. In de straat moet een bouwkabel aangelegd worden.
Op dit moment wordt daar gewerkt aan het appartementencomplex Het Zwijsenhof. Twee aggregaten voorzien in de stroom voor de bouw. Deze twee aggregaten geven grote geluidsoverlast voor omwonenden. Snelle aanleg van bouwstroom is daarom hard nodig. Voor de bouwstroom brengt Essent een kabel aan van de Voltstraat naar de Hoogtedwarsstraat, via het trottoir van de Bisschop Zwijsenstraat. Dit gebeurt versneld en duurt één dag.
De Bisschop Zwijsenstraat is een belangrijke schakel in de omleidingsroutes van andere werkzaamheden (Korvelseweg en Cityring). De afsluiting daarvan is zeker niet mogelijk op werkdagen of zaterdag. De zondag is de rustigste dag van de week, ook op koopzondag. De keuze voor deze dag geeft dus het minste overlast. Tevens ronden op 23 november bouwers werkzaamheden af aan de ingang van de parkeergarage Koningsplein aan de Piusstraat. Hierdoor heeft het verkeer vanuit de garage een alternatief voor de Bisschop Zwijsenstraat.
Het verkeer rijdt via een omleiding en van 11.00 uur tot 18.00 uur begeleiden verkeersregelaars de autos. De bussen kunnen, langs de werkzaamheden, hun gewone route rijden.
De werkzaamheden starten, indien de weersomstandigheden dat toelaten, zondagochtend om 07.00 uur. Essent zet dubbele werkploegen in om de werkzaamheden zo mogelijk binnen één werkdag af te ronden.
Achtergrond Cityring
Door toenemende bevolkingsgroei, automobiliteit en economische groei van Tilburg is de bereikbaarheid van het centrum in de toekomst niet meer goed genoeg. Met de aanleg van de Cityring kan de leefbaarheid en bereikbaarheid van de binnenstad ook in de toekomst veiliggesteld worden. De Cityring wordt gevormd door de Spoorlaan, Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring. De autos rijden in één richting, over twee rijstroken, met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor minder kruisend verkeer, dat beter doorstroomt. Ook bussen rijden op de twee rijstroken.
Door minder verkeersruimte te maken ten opzichte van de situatie met twee richtingen, is het mogelijk meer ruimte aan voetgangers en fietsers te geven. Fietsers blijven in twee richtingen rijden over vrijliggende fietspaden. Voetgangers krijgen een bredere stoep. Verder komt er meer groen en is er aandacht voor kunst in de openbare ruimte. De aanleg van de Cityring is in september 2006 gestart en duurt tot 2012. Naar verwachting zijn na de herinrichting van de Paleisring in 2008 de grootste problemen rondom het kernwinkelgebied opgelost.
---
Meer informatie:
Brugt Groenevelt, woordvoering: 013-542 8333
---- --