Charles Henri en Sylvie Overheul exposeren bij Galerie Pictura
AIJEN (GEM.BERGEN), 20061127 -- Op zondag 26 november 2006 om 15.00 uur opent Mr. Stephaan van Klaveren, Voorzitter Kunstcommissie Rechtbank Rotterdam, de expositie van Sylvie Overheul met hedendaagse realistische schilderijen en van Charles Henri die met subtiele bijna menselijke bronzen beelden weet luchtigheid en ook vertelkracht mee te geven. Te zien t/m 6 januari 2007. Galerie Pictura Aijenseweg 16b te Aijen (gem. Bergen L.) 0485-341970 of op www.galeriepictura.nl Open: di. t/m za. tussen 14.00 u. en 17.00 u.
Sylvie Overheul (1968) begon in 1992 haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na de Academie wijdde zij zich professioneel aan het tekenen en schilderen.
Voor opdrachtwerk verwierf Overheul spoedig naam als portretschilder.
Haar werk kan beschouwd worden als figuratief realistisch en heeft een eigentijds, tijdloos karakter. De essentie van tekenen en schilderen ligt voor Overheul in het vastleggen van expressie. "Het beeld moet communiceren met de kijker."
Het hoofdthema in het werk van Charles Henri is de mens. Zijn beeldhouwwerk is eenvoudig, het thema is de schoonheid. In de naakten probeert hij een beweging te vangen, niet in een klassieke vorm of schoonheidsideaal. De moeilijkheid is daarbij het loskomen van de erfenis van de beeldhouwkunst. Doel het scheppen van eigentijds realistisch beeld, dat een relatie aangaat met de omgeving, zonder dramatische effecten, maar met een subtiele beweging.
Als zoon van een kunstschilder werd Charles Henri al vroeg geconfronteerd met de teken- en beeldhouwkunst en met de thematiek die later een belangrijke rol zou gaan spelen in zijn werk. Boekjes met werken van Michelangelo, Manet, Monet, Cezanne, Gaugin, en Henri de Toulouse-Lautrec en beeldhouwwerken van Maillol, Rodin en vooral het oude academische standaardwerk "Het teekenen van de mensch" zijn richtingbepalend geweest in die vroege periode. Ook de bezoeken, als vijfjarige, aan het Rijksmuseum in zijn woonplaats, waar onder andere werken van Rembrandt en Vermeer werden bewonderd, maakten diepe indruk. Om een "echt" vak te leren bezocht Charles Henri de Grafische School, waar hij de typografische richting volgde. Na enkele jaren in het grafische vak werkzaam te zijn geweest, oefende het kunstbedrijf een steeds grotere aantrekkingskracht op hem uit. Van 1976 tot 1982 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen, tekenen en schilderen en van 1984 tot 1986 aan de academie van Kampen, tekenen, handvaardigheid en textiel. Na enige jaren schilderen en tekenen, kwam de belangstelling voor de sculptuur. In enkele jaren ontstond een uitgebreide collectie bronzen, waarvan een groot aantal geplaatst werd bij particulieren en bedrijven. In de tachtiger jaren schreef hij 65 artikelen over beeldende kunst in de Meppeler Courant. De laatste jaren is hij ook bezig met de filosofische denkbeelden en achtergronden van de beeldende kunst.
Roel van der Veen