Toneelgroep Amsterdam

PERSBERICHT
Amsterdam, 27 sep 06

Première Oresteia, een productie van Toneelgroep Amsterdam

goden u vraag ik om bevrijding van deze last

Op 25 november 06 gaat Oresteia, een productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent, in première tijdens het jaarlijkse TA-festival Tamtam in Stadsschouwburg Amsterdam (23 nov t/m 10 dec). In regie van Johan Simons spelen acteurs van beide gezelschappen de volledige trilogie, met o.a. Hans Kesting, Halina Reijn, Marieke Heebink, Elsie de Brauw, Betty Schuurman en Aus Greidanus jr. Pierre Bokma speelt als gastacteur de rol van Agamemnom. Oresteia geldt als het fundament van de theatergeschiedenis en is één van de oudst overgebleven westerse theaterteksten. Classicus Herman Altena maakte een nieuwe vertaling waarbij zo min mogelijk concessies zijn gedaan aan de oorspronkelijke tekst. De voorstelling is t/m 20 januari 07 enkel te zien in Amsterdam, Utrecht, Gent en Luxemburg.

synopsis
Als Troje is gevallen keert Agamemnon (Pierre Bokma) terug naar huis. Daar treft hij zijn vrouw Klytaimestra (Marieke Heebink) die een diepe haat tegen haar tegen haar man koestert omdat hij hun dochter Iphigeneia offerde om de goden gunstig te stemmen. Samen met haar minnaar Aeghistus (Hans Kesting) vermoordt ze Agamemnon. Na jarenlange omzwervingen keert haar zoon Orestes (Aus Greidanus jr.) terug naar Argos. Aangemoedigd door zijn zuster Electra wreekt hij hun vader. Hij vermoordt Klytaimestra en haar minnaar en vlucht naar Delphi om aan de wraakgodinnen van zijn moeder te ontkomen. In een tribunaal waarin inwoners van Athene zitting hebben wordt Orestes uiteindelijk vrijgesproken.

nieuwe vertaling
Classicus Herman Altena maakte speciaal voor deze enscenering een nieuwe vertaling waarbij hij zich baseerde op de oudste overgeleverde bronnen. Het is ruim tien jaar geleden dat Oresteia voor het laatst vanuit het Grieks naar het Nederlands is vertaald. Muzikaliteit, helderheid en speelbaarheid zijn uitgangspunten bij deze vertaling. Tegelijkertijd is geen concessie gedaan aan de complexiteit van de oorspronkelijke tekst waardoor een vertaling is ontstaan die zo dicht mogelijk bij de originele tekst staat.

johan simons
Johan Simons is sinds 2005 directeur en regisseur bij NTGent. Afgelopen seizoen regisseerde hij onder andere de succesvolle producties de Asielzoeker en Platform. Met de enscenering van Oresteia geeft Johan Simons een nieuwe invulling aan een van zijn grote theaterpassies: klassieke theaterteksten. Gedurende de jaren negentig maakte hij bij zijn toenmalige Theatergroep Hollandia monumentale ensceneringen van klassieke stukken als Prometheus, Perzen en Bacchanten.

aischylos
De Griekse schrijver Aischylos (ca. 525 - 456 v. Chr.) wordt gezien als grondlegger van het moderne theater. Centraal thema in zijn werk is de mens die de goddelijke wetten overtreedt en daarmee op zichzelf en zijn familie een schuld afroept. Vooral in Oresteia is dit thema nadrukkelijk aanwezig. Deze trilogie, geschreven in de vijfde eeuw voor Christus, is een meesterwerk dat niets aan actualiteit heeft ingeboet. vertrekkend vanuit kindermoord en bloedwraak, eindigt hij bij essentiële vragen over de werking van het recht, de slagkracht van democratie en de geldigheid van vergiffenis.

productie toneelgroep amsterdam - ntgent
Oresteia is de tweede productie van Toneelgroep Amsterdam en NTGent. De eerste productie, Opening Night (regie Ivo van Hove), ging op 26 maart 06 in première in NTGent / Schouwburg. Op 10 maart 07 volgt de première van Maeterlinck (regie Christoph Marthaler), eveneens in Gent. Deze twee toonaangevende Nederlandstalige gezelschappen koppelen hun artistieke en logistieke krachten voor deze grootschalige projecten. Deze samenwerking is niet toevallig. Beide gezelschappen delen hun visie over repertoire toneel en werken met een vast ensemble van acteurs.

scholieren spelen oresteia
Vanaf 30 november 06 spelen leerlingen van twee Amsterdamse middelbare scholen in Stadsschouwburg Amsterdam hun eigen versie van Oresteia: Bloedgroep O. Deze voorstelling is gebaseerd op de originele tekst, gesprekken, eigen ervaringen en improvisaties. Daarnaast spelen leerlingen van drie andere middelbare scholen in Amsterdam in hun eigen stadsdeel een variant op (een deel van) Oresteia.

EINDE PERSBERICHT