Politieke strijd houdt aan onder studenten


Internationale agenda krijgt prioriteit op Radboud intrauniversity Model United Nations

NIJMEGEN, 20061122 -- Geen verhitte debatten over de hypotheekrenteaftrek, kinderopvang, inburgering en vergrijzing, maar over nucleair terrorisme, de situatie in Noord-Korea, VN-vredesmissies en geheime CIA-vluchten. Niet de PvdA, CDA, VVD en D66 zijn hier de debatdeelnemers, maar studentenorganisaties als Amnesty Studenten, Aegee, Aiesec, en Debatvereniging Trivium.

Tijdens de Verenigde Naties-simulatie Radboud intrauniversity Model United Nations (RiMUN) 2006 van 24 november tot en met 26 november aanstaande in Nijmegen verruilen studenten hun spijkerbroek voor pak. Gedurende deze 3-daagse Engelstalige conferentie mogen zij het politieke pad van de wereld bepalen. De circa 120 deelnemende studenten nemen de rol van diplomaat op zich en onderhandelen en lobbyen in gesimuleerde VN-commissies, zoals het Internationaal Atoom Energie Agentschap, het Internationaal Gerechtshof en de Veiligheidsraad over onderwerpen die de internationale agenda beheersen.

Deze editie van RiMUN heeft als centraal thema War on War: Peace and Security in the 21st Century, Oorlog tegen de Oorlog. Internationale en nationale operaties als de Oorlog tegen het Terrorisme, de Oorlog tegen Drugs en de Oorlog tegen de Misdaad domineren de internationale media en overschaduwen dikwijls de essentie van de onderliggende vraagstukken. De deelnemers bevinden zich dit keer aan de diplomatieke frontlinies van deze strijd en worden als vertegenwoordigers van VN-lidstaten uitgedaagd om creatieve oplossingen te vinden voor deze problematiek.

Sandra van Beest, pas gekozen jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties opent het weekend op 24 november om 18.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen. Peter Kooijmans, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en rechter bij het Internationaal Gerechtshof, en Christa Meindersma, voormalig persoonlijk adviseur van VN secretaris-generaal Kofi Annan, zetten tijdens de openingsceremonie de hoofdlijnen van het thema uiteen. Gedurende de sessies van de verschillende commissies krijgen de deelnemers bovendien in-depth lezingen door experts over de onderwerpen die hun commissie behandelt. Ook vindt er een symposium plaats over het concept soevereiniteit in de 21e eeuw, waarbij Maarten van Rossem als debatleider zal optreden. Filosoof Grahame Lock zal de conferentie op zondag afsluiten, waarna de awards voor beste deelnemers zullen worden uitgereikt.

Nieuw dit jaar is het voorbereidingstraject Month of the UN. De deelnemers werden in een maand klaargestoomd voor de conferentie door middel van trainingen in lobbyen, onderhandelen en spreken in het openbaar en lezingen over internationale betrekkingen, vrede en veiligheid in de 21e eeuw en het systeem van de VN.

De organisatie van RiMUN is in handen van United Netherlands en het Soeterbeeck Programma. United Netherlands is een jonge, Nijmeegse studentenorganisatie die studenten wil stimuleren om hun idealen en ambities te ontwikkelen op het gebied van internationale betrekkingen. Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het Soeterbeeck Programma beoogt verdiepende en spraakmakende initiatieven.

Voor meer informatie:
www.rimun.nl
www.unitednetherlands.nl
www.ru.nl/soeterbeeckprogramma