Anonieme daklozenzorgpas helpt onverzekerde zwerver aan zorg

Projektenburo

Maak een geanonimiseerde daklozen-zorg-pas (of één collectief polisnummer per stad), waarmee onverzekerde dak- en thuislozen op verwijzing van de straatdokter, GGD of huisarts medische zorg kunnen krijgen als ze echt ziek zijn. Opvanginstellingen beheren deze daklozen-zorg-passen. Tijdens de zorgverlening proberen ze alsnog een zorgverzekering te regelen voor/met mensen die voldoende inkomen hebben. Mensen met een heel laag of geen inkomen en mensen die te verward zijn om zaken te (laten) regelen, biedt de daklozen-zorg-pas altijd uitkomst.

Voor de derde keer houdt de Landelijke Vereniging van Thuislozen (LVT) een voorlichtingscampagne over de zorgverzekering. Op 24 november gaat een voorlichtingsbus het land in en zal vijftien steden bezoeken. Om te zorgen dat we alle grote en middelgrote steden bereiken hebben we een telefonade (telefoonactie onder opvanginstellingen) gehouden.
Daarbij zijn knelpunten geinventariseerd en tips voor praktische oplossingen verzameld. De geanonimiseerde daklozen-zorg-pas was een van die tips.

Andere praktische ideeen zijn:
Koppel het afsluiten van de wettelijk verplichte zorgverzekering automatisch aan het toekennen van een (daklozen)uitkering. Verreken ook de zorgtoeslag automatisch. Door koppeling van bestanden van de belastingdienst en sociale dienst moet dat gemakkelijk te regelen zijn. Zorg dat ook de UWV meewerkt. Dan heb je de zorgverzekering voor het merendeel van de dak- en thuislozen geregeld.

Laat de zorgverzekering doorlopen bij detentie. Nu ontstaat er een grote administratieve rompslomp als mensen in en uit detentie gaan, zowel bij de zorgverzekeraars als bij uitkeringsinstanties. Het kost maatschappelijk werkers van opvanginstellingen zeeën van tijd om alle administratieve fouten en communicatiestoornissen recht te trekken.

Maak de zorgverzekering goedkoper. De premie staat niet in verhouding tot het lage inkomen dat daklozen (en veel andere minima) hebben.

Zorgen voor een goede en eenvoudig toegankelijk zorgverzekering en medische zorg van dak- en thuislozen is goed voor de doelgroep, want zij hebben regelmatig gezondheidsproblemen door hun leefsituatie. Maar het is ook goed en veel goedkoper voor de samenleving: minder gezondheidsrisico voor de omgeving van dak- en thuislozen, minder geldvretende administratieve rompslomp en een beetje meer humaniteit en beschaving.

Eerdere campagnes van de LVT waren in november en december 2005 en in april tot juni 2006. Tijdens onze tweede campagne moesten we constateren dat vele duizenden dak- en thuislozen niet verzekerd zijn. Het aantal kan - volgens onze schattingen - begin 2007 oplopen tot 20.000 personen. Want dan komen de royementen wegens betalingsachterstand pas echt op gang. Dat baart ons grote zorgen.

Bijzondere aandacht is nodig voor dak- en thuisloze jongeren. Zij zouden de volle premie moeten betalen, terwijl hun inkomen meestal heel laag is. Ook al willen ze nog zo graag, ze hebben het geld er niet voor. Een simpel feit.

Het ministerie van VWS financiert de campagnes van de landelijke Vereniging van Thuislozen.

De bustour gaat op vrijdag 24 november 2006 van start in Haarlem, bij het kantoor van het Dak- en Thuislozen Verbond N.H. en de nachtopvang van het Leger des Heils (Bakenessergracht 8). Tijdstip: 08.00 tot 12.00 uur. Het tourschema is met ingang van 23 november te vinden op www.thuisloos.net. In de bus kunnen dak- en thuislozen krijgen informatie en zoeken we met hen en hun hulpverleners oplossingen voor knelpunten bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Informatie
Over inhoudelijke zaken: Landelijke Vereniging van Thuislozen (LVT), Jetty Alberts (voorzitter), 06 13 743083.
Over de resultaten van de telefonade: Het Projektenburo, Rob Jezek, 06 53 361783. Over de praktische kant van de bustour: Het Projektenburo, Saskia Hockers, 06 22 560867.