Time : 16:48:06
Date : 24 November 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid waarschuwt voor bijzonder gevaarlijke drugs in België

In het kader van het "Early Warning System" werd het programma drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid op de hoogte gebracht van een geval waarbij geplette buprenorphinetabletten als speed (amfetamine) verkocht en ingenomen werden. Dit deed zich voor in de regio van Zuid-West-Vlaanderen begin november 2006. Het staat nog niet vast of het hier om een geïsoleerd geval gaat, dan wel om een meer verspreide praktijk.
Het poeder had een vaalgrijze kleur. Als psychoactieve stof werd enkel
buprenorphine teruggevonden. Na inname werd de gebruiker misselijk, duizelig en moest braken.

Buprenorphine is een product dat gebruikt wordt ter vervanging van heroïne in de behandeling van verslaving. Het wordt ook wel gebruikt als pijnstiller omwille van zijn verdovende werking. Het is slechts op doktersvoorschrift en onder speciale voorwaarden verkrijgbaar. Waar buprenorphine een verdovende werking heeft, is speed (amfetamine) gekend om zijn stimulerende werking.

Men moet nogmaals waarschuwen dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Gezien het steeds gaat om niet gecontroleerde samenstellingen kunnen druggebruikers nooit weten wat ze innemen.

Voor informatie :
Jan Eyckmans
Woordvoerder
0495/25.47.24

Tijdens de werkuren:
Programma Drugs, WIV
02/642.54.00
birn@iph.fgov.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR