Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT
Invoering Wmo in 2007
Nieuwe situatie huishoudelijke verzorging in Sittard-Geleen
Sittard-Geleen, 24-11-2006 - Ongeveer 3.200 inwoners van Sittard-Geleen ontvangen deze week een brief van de gemeente met daarin informatie over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de consequenties daarvan voor de betrokken inwoners. Het gaat om mensen die nu huishoudelijke verzorging ontvangen. Op 1 januari 2007 treedt de Wmo in werking. Vanaf dat moment wordt de gemeente onder meer verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging. Iedereen die daar nu gebruik van maakt, krijgt diezelfde zorg ook in 2007. Wel kan de uitvoering daarvan bij een andere instelling terecht komen. Inwoners kunnen kiezen uit een aantal thuiszorgorganisaties. Daarnaast kan men ook kiezen voor een zogenaamd persoonsgebonden budget om zelf hulp mee in te kopen.
In het kader van de Wmo heeft de gemeente Sittard-Geleen samen met 18 andere gemeente in Zuid-Limburg de hulp bij het huishouden, ook wel huishoudelijke verzorging genoemd, openbaar aanbesteed. Voor de regio Westelijke Mijnstreek is inmiddels gekozen voor:
* Stichting Orbis medisch en zorgconcern uit Sittard-Geleen, voorheen Thuiszorg Westelijke Mijnstreek. Onderaannemers: Stichting Aristacura uit Sittard en Stichting Cicero Zorggroep uit Brunssum.
* Stichting Groene Kruis Domicura uit Maastricht. Onderaannemer: A1 Topzorg uit Echt.
* Stichting MeanderGroep Zuid-Limburg uit Heerlen. Onderaannemer: STAT Limburg uit Nuth.
Hoewel de verplichte openbare aanbesteding voor Sittard-Geleen ertoe heeft geleid dat aan een aantal thuiszorgorganisaties in de regio niet is gegund, blijft het totale volume van huishoudelijke verzorging in de regio gelijk. Iedereen die nu gebruik maakt van huishoudelijke verzorging krijgt diezelfde zorg ook in 2007. De uitvoerende organisatie kan echter veranderen. Mensen die geen gebruik willen maken van een andere zorgaanbieder kunnen een zogenaamd persoonsgebonden budget aanvragen en de huishoudelijke verzorging zelf inkopen. Het persoonsgebonden budget bedraagt circa 75% van het bedrag dat de thuiszorgorganisaties ontvangen.
In 2007 wordt voor de periode 2008-2011 nieuw beleid gemaakt voor de Wmo. Gedurende het hele besluitvormingstraject - tijdens de ontwikkeling, de uitvoering en bij de evaluatie - worden burgers en instellingen actief betrokken bij de toekomstige gemeentelijke koers. Er wordt in januari 2007 een Wmo-platform ingesteld waarin belangenorganisaties en burgers kunnen meepraten. Mensen en organisaties die hieraan een actieve bijdrage willen leveren, kunnen zich wenden tot het Huis voor de Zorg, tel. 046-420 8159.
In december organiseert de gemeente in Sittard, Geleen en Born een informatiemarkt over de invoering van de Wmo. Aan deze informatiemarkten werken mee: het CIZ, MEE Zuid-Limburg, Orbis, Groenekruisdomicura, MeanderGroep Zuid-Limburg, PIW, Stichting de Brug, Welzorg en Java Ergonomic. Iedereen die is geĂŻnteresseerd kan tussen 15.00 en 20.00 uur binnenlopen op:
* 11 december in de Stadsschouwburg in Sittard
* 12 december in de Hanenhof in Geleen
* 13 december in het Stadsarchief in Born (Kasteelhof 3).
---