Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 24 november 2006
Alternatieve financiering scholenbouw: 211 projecten geselecteerd
De Vlaamse Regering heeft de scholen aangeduid die de komende jaren gebouwd of verbouwd zullen worden via alternatieve financiering. Met het budget van 1 miljard euro zullen in totaal 211 projecten uitgevoerd worden tussen 2007 en 2011. Minister van Onderwijs, Frank VANDENBROUCKE is verheugd dat de lijst rond is: "We hebben weer een belangrijke horde genomen in het grootste investeringsprogramma voor scholenbouw sinds de federalisering van onderwijs in 1989. Met de geselecteerde projecten zijn er binnen enkele jaren nieuwe gebouwen voor naar schatting 113.000 leerlingen."
Vlaanderen heeft de voorbije jaren te weinig geïnvesteerd in schoolinfrastructuur. Hierdoor zijn veel schoolgebouwen nooit aangepast aan gestegen leerlingenaantallen en nieuwe onderwijsbehoeften. De verouderde gebouwen kampen meestal ook met zware energiefacturen. Het klassieke budget van 150 miljoen euro per jaar volstaat niet om aan deze nood te voldoen. De minister van Onderwijs heeft daarom een operatie via alternatieve financiering uitgewerkt.
Voor deze operatie wordt een private vennootschap geselecteerd, die de bouw- en onderhoudsrisico's van de projecten op zich neemt. Dat moet garanderen dat elk project binnen een bepaalde termijn wordt afgewerkt, voor een vooraf bepaalde prijs. Ook de grotere herstellingen moeten door de vennootschap gebeuren. In ruil krijgt de vennootschap gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding van de scholen. De vergoeding wordt gesubsidieerd of gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in Onderwijs (AGIOn), volgens de spelregels die vandaag gelden voor subsidiëring of financiering van scholenbouw, d.w.z. voor 100 %, 70 % of 60 %. De vennootschap kan alleen uit financiële partners bestaan. Voor het uitvoeren van de bouwprojecten zal concurrentie georganiseerd worden tussen aannemers.
De selectie is voorbereid door een selectiecommissie, die was samengesteld uit vertegenwoordigers van de netten, de Vlaamse Bouwmeester, de administratie en die werd voorgezeten door Jan Adé, eredirecteur-generaal van het departement Onderwijs. Uit een lijst van 322 kandidaten heeft de commissie 211 projecten geselecteerd. Van de overige 111 projecten staan er 45 op een reservelijst, voor het geval een geselecteerde school afhaakt. De projecten die niet geselecteerd zijn, kunnen uiteraard nog via de klassieke procedure ingediend worden.
Bij de selectie heeft de commissie zich gebaseerd op de criteria opgesteld door de Vlaamse Regering. Zo moesten de projecten bijvoorbeeld voldoende groot zijn, aan een reële nood tegemoetkomen en duurzaam zijn. In de lijst van 211 projecten zijn ook 29 modelprojecten aangeduid, en nog eens 11 modelprojecten staan op de reservelijst. Deze projecten kunnen model staan voor de 'school van de toekomst'. Ze moeten toonaangevend zijn op een of meerdere vlakken, bijvoorbeeld zuinig qua ruimtegebruik, heel goed afgestemd op de onderwijsvisie, ook bruikbaar voor andere activiteiten in de buurt of uitermate energiezuinig. Bij de modelprojecten is de rol van de Vlaamse Bouwmeester nog sterker dan bij de andere projecten: de adviezen die hij aflevert over de ontwerpen zijn er bindend.
Over de selectie van de kandidaat privé-partners, die uitgenodigd zullen worden om een offerte in te dienen, zijn vandaag geen beslissingen genomen. Het advies van de Inspectie van Financiën (dat positief was) bevatte immers een bedenking, die bij nadere beschouwing duidelijk maakt dat men twee visies kan handhaven m.b.t. de interpretatie van de toelatingsvoorwaarden voor geïnteresseerde kandidaten in het bestek eerste fase, een strikte en een meer doelgerichte interpretatie. Voor beide visies valt iets te zeggen, maar omwille van de absolute zorgvuldigheid wil Frank Vandenbroucke het zekere voor het onzekere nemen door de huidige procedure stil te leggen en spoedig een nieuwe procedure op te starten. Daardoor gaan enkele weken tijd verloren om deze eerste fase af te ronden, maar zeker niet meer dan twee maanden.
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel.: 02 552 68 00
Gsm: 0476 60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be
Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1164344418908&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht