Slimme katalysatoren
Oratie Scheikunde
vrijdag 24 november, 14.30 uur
Prof. dr. J.N.H. Reek, hoogleraar Supramoleculaire katalyse: Supramoleculaire katalyse: Nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van slimme katalysatoren.
De klassieke chemie is de wetenschap van het breken en maken van bindingen tussen atomen om nieuwe moleculen te maken, en beschrijft dus de reactiviteit van moleculen. De supramoleculaire chemie houdt zich bezig met interacties tussen moleculen. Supramoleculaire chemie is een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar het is nu al duidelijk dat het een van de belangrijkste ontwikkelingen in de chemie behelst. Het legde bijvoorbeeld de basis voor nanotechnologie, waar op dit moment fors in wordt geïnvesteerd. Supramoleculaire chemie is ook van groot belang in de natuur; leven is in feite supramoleculaire chemie! Om biologische processen goed te begrijpen heb je deze kennis nodig en daarom speelt supramoleculaire chemie een belangrijke rol in biologisch onderzoek en biotechnologie. Katalyse is het vakgebied dat zich bezighoudt met het toegankelijk maken van nieuwe specifieke reacties in de chemie. Dit is van groot belang voor de maatschappij, omdat het toegang geeft tot bijvoorbeeld nieuwe materialen, medicijnen en voedingsadditieven, die op een duurzame manier geproduceerd kunnen worden indien de juiste katalysator voor handen is. Het ontwikkelen van de juiste katalysator is een zeer uitdagende bezigheid. In deze oratie gaat Joost Reek in op nieuwe mogelijkheden voor het katalyseonderzoek door supramoleculaire chemie toe te passen. De natuur is daarbij een interessante bron van inspiratie. Reek zal daarnaast het gedachtegoed van de supramoleculaire chemie extrapoleren naar andere gebieden.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam