Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Prins van Oranje reikt 24 november 2006 de Erasmusprijs 2006 uit aan grafisch ontwerper

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt vrijdagochtend 24 november 2006 in Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de Franse grafisch ontwerper Pierre Bernard.

De prijs heeft dit jaar als thema `Ontwerpen voor het Publieke Domein'.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied.
Pierre Bernard was een van de leidende en stimulerende figuren van het ontwerperscollectief Grapus, dat in Frankrijk het grafisch ontwerpen heeft vernieuwd en de professionalisering van dit vak krachtig heeft bevorderd. Na de opheffing van Grapus in 1990, richtte Pierre Bernard in 1991 de ontwerpstudio Atelier de Création Graphique op, die sindsdien door hem wordt geleid.

De Erasmusprijs is aan Pierre Bernard toegekend omdat hij zich volgens de Stichting als ontwerper voor het publieke domein onderscheiden heeft door een combinatie van originaliteit, functionaliteit en betrokkenheid. Zijn oeuvre is veelzijdig en zijn ontwerpen zijn uitdagend, verrassend en doordacht, en daardoor een grote verrijking van het publieke domein.

Het publieke domein is zeer breed, het omvat de ruimte van de overheid, de politiek en het algemeen belang zoals musea, non-profit instellingen, ziekenhuizen, luchthavens, maar ook de straat en de digitale ruimte van het internet.

De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander gebied van cultuur, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 150.000. De Prins van Oranje is Prins Bernhard opgevolgd als regent. Prins Bernhard stelde de Erasmusprijs in 1958 in en was regent tot aan zijn overlijden in 2004.

12 oktober 2006
© RVD