Radboud Universiteit Nijmegen


Symposium Gezinsonderzoek

Jeugd- en gezinsonderzoek: de stand van zaken

Professionaliteit in de jeugdzorg, huiselijk geweld, angststoornissen bij kinderen, overdracht van waarden en alcoholgebruik van ouders op kinderen en de rol van politie en justitie: dat zijn de thema's die aan de orde komen op het 23^e symposium Gezinsonderzoek, donderdag 23 en vrijdag 24 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het toont best practices van benaderingen in de jeugd- en gezinshulpverlening en het biedt onderzoekers de gelegenheid die te onderzoeken.

Donderdagochtend staat in het teken van de professionaliteit in jeugdzorg en wat er op dit gebied aan onderwijs en opleiding wordt geboden. Donderdagmiddag gaat het om huiselijk geweld. Dr. Brigitte Boon, van het IVO Rotterdam houdt een inleiding over oorzaken, gevolgen en preventie. Prof. Susan Bögels van de Universiteit van Amsterdam spreekt over angststoornissen bij kinderen: ontstaan, behandeling en preventie. Daarbij gaat het om de vraag of het gezin ertoe doet. De sprekersrij wordt gesloten door dr. Bill Hale van de Universiteit Utrecht die de wederkerige relatie tussen probleemgedragingen van ouders en kinderen toelicht. Afsluitend wordt gediscussieerd onder leiding van de Nijmeegse psychiater prof. Jan Buitelaar.

Vrijdag 24 november 's ochtends gaat het over de overdracht van waarden tussen generaties. Onderzoekster Annette Roest van de Radboud Universiteit stelt de vraag of het in deze overdracht gaat om twee- of eenrichtingsverkeer. Psychologe Haske van der Vorst spreekt over de overdracht van alcoholgebruik van ouders naar kinderen. "Dat Nederlandse jongeren zoveel drinken, heeft te maken met de manier waarop ze worden opgevoed: ouders spelen een belangrijke rol in het alcoholgebruik van jongeren. Hoe toleranter de ouders, hoe groter de kans dat hun kinderen flink gaan drinken," aldus Van der Vorst. Haar onderzoek laat een helder verband zien tussen het drinken op jonge leeftijd en een lange reeks van problemen, zoals agressie en alcoholisme. Haar advies: jonge kinderen moet je niet thuis een biertje laten proberen. Is eenmaal de stap naar alcohol gezet, dan gaat een kind ook meer drinken. Stel binnen het gezin heldere regels, verbied drankgebruik voor kinderen jonger dan 16 jaar en geef als ouders het goede voorbeeld: drink niet of niet te veel in de nabijheid van kinderen.

Het symposium wordt afgesloten met voordrachten over politie en justitieel opvoedingsbeleid. Drs. Jacqueline Wientjes, Politie Gelderland-Midden, laat zien hoe politie omgaat met jonge overtreders. Dr. Marijke de Vries spreekt over het beleid in Rotterdam en prof. dr. Peter van der Laan, Universiteit van Amsterdam, NSCR Leiden, spreekt over effectiviteit van justitiële interventies en `hardnekkig' justitieel opvoedingsbeleid.

Symposium Gezinsonderzoek
donderdag 23 en vrijdag 24 november
Radboud Universiteit Nijmegen
Aula, Comeniuslaan 2