CD&V
Mazen in het net van de nieuwe assiel-opvangwet
Gisteren keurde de Kamer het wetsontwerp over de opvang van asielzoekers goed. Het zorgt samen met de aanpassing van de asielprocedure voor een hervorming van het asielbeleid. CD&V keurde het wetsontwerp mee goed, maar volgens CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri blijven er nog enkele ernstige gebreken.
Het wetsontwerp is een omzetting van de Europese richtlijn 2003/9, die voor 6 februari 2005 moest omgezet zijn in Belgisch recht. Ons land is dus weer schromelijk te laat. Bovendien staat ook de datum voor de inwerkingtreding nog niet vast. Die is verbonden met de inwerkingtreding van de wijzigingen aan de vreemdelingenwet, maar het is nu al te betwijfelen of de regering de vooropgestelde datum van 1 april 2007 wel haalt.
De opvangwet brengt grote veranderingen met zich mee. Nahima Lanjri formuleerde gisteren tijdens het debat nog enkele bedenkingen:
Onduidelijkheid over de datum van inwerkingtreding.
Voor Minister Dupont (bevoegd voor de opvang) is 1 april de datum voor de inwerkingtreding van de nieuwe asielprocedure. Voor Minister Dewael (bevoegd voor de asielprocedure) licht die ergens in de lente van 2007. Er is dus een wet gestemd, waarvan we niet weten wanneer die uitwerking krijgt. Of mag ze pas in werking treden na de federale verkiezingen?
Gelden er ook minimumnormen voor opvang in gesloten centra?
De opvang in gesloten centra wordt niet geregeld met de nieuwe wet. We denken dan in het bijzonder aan de minderjarigen. CD&V zal bij de minister van Binnenlandse Zaken blijven aandringen op een betere regeling en wacht de resultaten van het aangekondigde onderzoek af.
Geen tijdslimiet op de duur van de opvang.
Het wetsontwerp voorziet in materiële opvang van de asielzoeker gedurende de hele procedure van zijn asielaanvraag. In het voorontwerp stond nochtans een beperking tot één jaar, volgens de regering precies de duur van de asielprocedure na de hervorming. Maar in het definitieve ontwerp is die termijn verdwenen. Blijkbaar twijfelt de regering zelf aan de vooropgestelde termijn van één jaar voor het doorlopen van de asielprocedure.
Onduidelijkheid over het recht op werk.
Tot nu toe kon een asielzoeker een arbeidsvergunning verkrijgen tijdens de gegrondheidsfase van zijn asielaanvraag, maar de opsplitsing in twee fases vervalt door de hervorming van de asielprocedure. Mag iemand die nog in de procedure zit, en dus materiële opvang geniet, werken? Als hij werkt verliest hij dan zijn recht op materiële opvang? CD&V vraag hier duidelijkheid over: ofwel mogen ze vanaf een bepaald moment werken, maar dan moeten ze ook bijdragen aan de kosten van hun huisvesting en voeding in het opvangcentrum. Ofwel mogen ze zolang ze in de opvang zitten, dus tijdens de ganse asielprocedure, niet werken.
Nog steeds geen verplichte vestiging
Wie geen materiële steun wil, kan nog altijd naar de grootstad gaan. Naar schatting 10 tot 15% van de asielzoekers zorgt nu al gewoon voor zichzelf. De wet legt geen verplichting op om ergens te wonen. Het wetsvoorstel van Nahima Lanjri en Dirk Claes legt die verplichting wel op: de asielzoeker moet zich vestigen in de gemeente aan wie hij is toegewezen.
Om na te gaan of deze opvangwet ook echt zal werken, heeft Nahima Lanjri een evaluatie gevraagd na één jaar. De meerderheid was daar niet tegen en keurde dat amendement goed. Indien dan blijkt dat de opvangwet niet werkt, zal CD&V er opnieuw staan met het eigen voorstel.
Het ontwerp bevat ook positieve punten. De asielzoekers zullen in de toekomst duidelijker geïnformeerd worden over het verloop van hun asielprocedure en de mogelijkheden tot een vrijwillige terugkeer. Ook het feit dat rekening wordt gehouden met de bijzondere behoeften van de persoon in de opvang is een positief element in het ontwerp. CD&V keurde het wetsontwerp goed.
CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be