Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil loods in Baarn uitbreiden

Waterschap Vallei & Eem wil de loods 'Kleine Gat' aan het Zuidereind in Baarn uitbreiden. De huidige loods is te klein. Het waterschap wil er namelijk ook de schotbalken opslaan, die bij hoogwater in de doorgangen van de dijken in het Eemland worden geplaatst. Die balken liggen nu in diverse gemalen in het gebied opgeslagen. Het kost nu te veel tijd om ze bij een calamiteit snel op de juiste plaats te krijgen. Verder is het machinepark van het waterschap in Baarn uitgebreid nu het waterschap ook het beheer van alle belangrijke wateren in de bebouwde kom van de gemeenten heeft overgenomen. Tot slot werken er meer waterschapsmedewerkers vanuit Baarn. Dat is het gevolg van een nieuwe gebiedsindeling. De loods is na de uitbreiding ongeveer twee maal zo groot als de huidige loods.

Te lage raming

De gemeente is na bezwaren tegen eerdere plannen uiteindelijk akkoord met het voorstel van het waterschap. De kosten zijn door aanpassing van de plannen EUR 234.000,-. hoger dan aanvankelijk geraamd (EUR 290.000,-) . Dat komt onder andere door de eisen die de gemeente Baarn stelt aan de bouw en aan de inrichting van het omringende terrein. Een van de voorwaarden uit de inmiddels verleende bouwvergunning is dat het waterschap het nabijgelegen natuurterreintje en de waterplas opknapt.
De gemeente heeft bepaald dat het waterschap alleen aan de achterkant van de huidige loods mag uitbreiden. Omdat de grond hier niet erg draagkrachtig is, moeten langere heipalen worden gebruikt. Ook dat leidt tot hogere kosten. Ook door de aantrekkende economie en de verkeerde uitgangspunten bij het opstellen van een eerdere raming wordt de loods aanzienlijk duurder.

Vervuiling

Eén van de voorwaarden die de gemeente stelt is het opknappen van de waterplas naast de loods.
Deze plas (een wiel) is ontstaan doordat in het verleden de dijk is doorgebroken. De plas is in het verleden gebruikt voor het storten van vervuilde bagger gebruikt uit de Eem en als vuilstort. Om de plannen uit te kunnen voeren moet de bodem van het terrein en de plas worden schoongemaakt.
Het waterschap raamt de kosten daarvan op ongeveer EUR 150.000, - . Het waterschap onderzoekt of het mogelijk is de vervuilde grond te verwerken in de verhardingen die op het terrein nodig zijn. Zo kan de vervuilde grond nuttig worden toegepast. Anders moet de grond naar een officiële stortplaats worden afgevoerd.

De kosten voor de bouw zijn opgenomen in de begroting voor 2007, die het Algemeen Bestuur van het waterschap op 30 november bespreekt.

Persbericht 06/29 van 24 november 2006