Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Studiedag
De refogeschiedenis opnieuw bekeken

Over de geschiedenis van de 'reformatorischen' in Nederland (ook door henzelf kortweg refo's genoemd), vindt op vrijdag 24 november een studiedag plaats. Onder de titel De refogeschiedenis opnieuw bekeken belicht een aantal wetenschappers diverse facetten van de zogeheten bevindelijk gereformeerden in de twintigste eeuw.

Veelal wordt aangenomen dat de 'bevindelijk gereformeerden' als vrome richting al eeuwenlang in de Nederlandse samenleving vertegenwoordigd is. Toch is er pas sinds de laatste decennia sprake van culturele profilering via de reformatorische zuil. Hoe komt het dat refo's een herkenbare bevolkingsgroep vormen die bovendien in bepaalde regio's (de Bible Belt of Refoband) geconcentreerd zijn? Hoe kunnen de aan hen toegeschreven opvattingen sociologisch, theologisch en filosofisch worden geduid? Vanuit diverse disciplines ontstaan nieuwe perspectieven rond deze vragen.

Refo's vormen een bijzondere religieuze groep in de Nederlandse samenleving. Ze hebben eigen scholen, een eigen partij (de SGP), een eigen krant (Reformatorisch Dagblad) en sinds kort zelfs een eigen radiostation (Reformatorische Omroep). Dat de reformatorischen steeds in het nieuws verschijnen, staat niet los van de integratieproblematiek rond moslims. Maar ook als het niet gaat om de rol van vrouwen in de politiek of de toelating van leerlingen op refo-scholen, dan ontstaat er wel aandacht rond bijvoorbeeld de bestseller van Jan Siebelink (Knielen op een bed violen), die de 'zware calvinisten' in de schijnwerpers plaatst.

ReLiC, het Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit organiseert de studiedag. Sprekers zijn onder meer Fred van Lieburg (hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands protestantisme en co- directeur van ReLiC), Peter van Rooden, Gert van Klinken, Jan Dirk Snel, Jan Zwemer, John Exalto, Herman Paul, Bart Wallet en Maarten Wisse.