Productschap Margarine


23.11.2006

Denemarken komt met gezondheidslogo

Denemarken heeft een ontwerp voor een besluit voor een Voedingswaarde-etiket aangemeld bij de Europese Commissie. Het betreft een vrijwillig front-of-pack-logo dat op basis van de voedingswaarde van het product aangeeft of het product in meer of mindere mate deel zou moeten uitmaken van de dagelijkse voeding.

Het logo geeft aan of het desbetreffende voedingsmiddel 1) in grote mate, 2) in mindere mate of 3) in beperkte mate moet worden geconsumeerd. De indeling hiervoor wordt bepaald door specifieke criteria die voor de verschillende groepen levensmiddelen zijn vastgesteld. Deze criteria zijn vet, verzadigd vet, suiker, vezels en natrium, elk criterium op productniveau (per 100 gram).

De productgroep 'vetten' omvat alle vetten, dressings, sauzen en mayonaise. De criteria hiervoor zijn weergegeven in onderstaande tabel.

Om in categorie 1 te komen mogen deze producten per 100 gram product maximaal 5 gram vet, maximaal 1,5 gram verzadigd vet en maximaal 500 mg natrium bevatten. Voor categorie 2 geldt voor deze producten een maximum van 10 gram vet per 100 gram product en een maximum van 20% verzadigd vet ten opzichte van de totale hoeveelheid vet. Bevatten deze producten meer dan 10 gram totaal vet of meer dan 20 gram verzadigd vet per 100 gram vet, dan vallen zij in categorie 3.

'Zuivere' vetten zoals olie, margarines, boter, smeerbare mengproducten e.d. zijn uitgezonderd van het criterium voor totaal vet. Voor deze producten gelden alleen de criteria voor verzadigd vet en natrium.

Op het ontwerp-voorschrift (EU-notificatie nummer 2006/0540/DK) kan nog tot 24 december 2006 worden gereageerd bij de CDIU (Centrale Dienst voor in- en uitvoer, spin0722@orange.nl, 050-5232133).