Productschap Margarine
23.11.2006
Denemarken komt met gezondheidslogo
Denemarken heeft een ontwerp voor een besluit voor een
Voedingswaarde-etiket aangemeld bij de Europese Commissie. Het betreft
een vrijwillig front-of-pack-logo dat op basis van de voedingswaarde
van het product aangeeft of het product in meer of mindere mate deel
zou moeten uitmaken van de dagelijkse voeding.
Het logo geeft aan of het desbetreffende voedingsmiddel 1) in grote
mate, 2) in mindere mate of 3) in beperkte mate moet worden
geconsumeerd. De indeling hiervoor wordt bepaald door specifieke
criteria die voor de verschillende groepen levensmiddelen zijn
vastgesteld. Deze criteria zijn vet, verzadigd vet, suiker, vezels en
natrium, elk criterium op productniveau (per 100 gram).
De productgroep 'vetten' omvat alle vetten, dressings, sauzen en
mayonaise. De criteria hiervoor zijn weergegeven in onderstaande
tabel.
Om in categorie 1 te komen mogen deze producten per 100 gram product
maximaal 5 gram vet, maximaal 1,5 gram verzadigd vet en maximaal 500
mg natrium bevatten. Voor categorie 2 geldt voor deze producten een
maximum van 10 gram vet per 100 gram product en een maximum van 20%
verzadigd vet ten opzichte van de totale hoeveelheid vet. Bevatten
deze producten meer dan 10 gram totaal vet of meer dan 20 gram
verzadigd vet per 100 gram vet, dan vallen zij in categorie 3.
'Zuivere' vetten zoals olie, margarines, boter, smeerbare
mengproducten e.d. zijn uitgezonderd van het criterium voor totaal
vet. Voor deze producten gelden alleen de criteria voor verzadigd vet
en natrium.
Op het ontwerp-voorschrift (EU-notificatie nummer 2006/0540/DK) kan
nog tot 24 december 2006 worden gereageerd bij de CDIU (Centrale
Dienst voor in- en uitvoer, spin0722@orange.nl, 050-5232133).