PERSBERICHT
Agro & Co organiseert studiereis naar Parma
Tilburg, 9 november 2006 - Agro & Co vertrekt op 23 november a.s. met een groep ondernemers voor een werkbezoek van drie dagen naar het internationale instituut Academia Barilla in het Italiaanse Parma. Doel van de reis is kennis te vergaren over de manier waarop de Academia Barilla in Italië streekproducten, als de Prosciutto di Parma en de Parmigiano Reggiano, ondersteunt. Agro & Co organiseert het werkbezoek in het kader van de ontwikkeling van Brabantse streekproducten. Een ontwikkeling die toegevoegde waarde moet gaan bieden voor Brabantse agrarische ondernemers van elk formaat, hen inspireert tot innovatie en een stimulans biedt voor de economische ontwikkeling van Brabant.
Buiten Nederland wordt al veel gedaan op het gebied van streekgebonden merkproducten. Eén van de landen die hier heel succesvol in is, is Italië. Een centrale rol is hier weggelegd voor de internationale organisatie Academia Barilla in Parma. Deze is vermaard om de wijze waarop zij Italiaanse streekmerken ondersteunt. Waarbij aandacht wordt besteed aan het volledige proces, van boer tot consument.
Streekproducten als merk
Onderzoek van Agro & Co heeft uitgewezen dat er ook kansen liggen voor de productie van typisch streekproducten in de provincie Noord-Brabant. Er is echter een structurele benadering nodig om deze producten economisch rendabel op de markt te zetten. Momenteel werkt Agro & Co samen met ondernemers uit de hele productieketen aan een marketingconcept voor de productie en verkoop van Brabantse streekproducten als merk.
In het kader van dit onderzoek heeft Agro & Co besloten de studiereis naar Parma te organiseren. Tijdens de reis zullen ook een aantal producenten van Italiaanse streekproducten worden bezocht. Aan de reis doen vooral Brabantse ondernemers mee die een relevante bijdrage kunnen leveren op het gebied van streekproducten; als producent, regievoerder of als afnemer. Daarnaast reizen ook vertegenwoordigers mee van een aantal kennisinstellingen en van de organisaties die in Agro & Co samenwerken (ZLTO, Brabantse Rabobanken, de provincie Noord-Brabant).
Waarde creëren
Ed Hendriks, werkzaam bij Agro & Co en projectleider van het project Brabantse Streekproducten legt uit: "Deelnemers kunnen hier inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van typisch Brabantse streekproducten en meer inzicht krijgen in de succesfactoren bij het ontwikkelen van streekmerken. Interessant daarbij is vooral de wijze waarop in Parma de waarde van producten wordt gecreëerd en verduurzaamd, zowel in de keten als in de streek."
Tijdens de reis wordt uitgebreid bekeken wat de mogelijkheden en eventuele beperkingen in Brabant zijn. Ook wordt onderzocht of het haalbaar is om in Brabant een centrum op te zetten dat vergelijkbaar is met de Academia Barilla. Bovendien is het interessant om de mogelijkheden te onderzoeken voor een structurele samenwerking op provinciaal niveau tussen Brabant en de regio Parma. Met name op het gebied van kennisuitwisseling en innovatie. Onder meer in verband hiermee neemt de provincie deel via de gedeputeerde voor economische zaken Onno Hoes.
----------
Agro & Co
Agro & Co Brabant is een unieke samenwerking van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Brabantse Rabobanken en de Provincie Noord-Brabant. Het ontwikkelbedrijf en kapitaalfonds van Agro & Co bieden knowhow, een uitgebreid netwerk en financiële middelen waarmee innovatieve, kansrijke initiatieven kunnen uitgroeien tot volwaardige bedrijven. Daarbij richt Agro & Co zich op de agrofood, verbrede landbouw en groene ruimte van Brabant. Meer informatie over Agro & Co is te vinden op