VREDE VAN UTRECHT
Vrede van Utrecht presenteert: Kunst in mijn buurt
Community Art Festival
23 t/m 26 november 2006 in Utrecht
Kunst in mijn buurt is een nieuw festival rond community art in Utrecht. Recht uit het hart, verhalen voor, door en met mensen uit alle hoeken van de wereld. De eerste editie is ingericht rond nationale en internationale hoogtepunten van het community theater. Er is een uitgebreid programma met voorstellingen, documentaires en een Cinemaaltijd. De voorstellingen zijn te zien in verschillende buurten van Utrecht: Rivierenwijk, Lombok, Overvecht en de Binnenstad. De opening van het Huis voor de Culturele Dialoog in Utrecht valt samen met dit festival. Vrede van Utrecht werkt hier de komende jaren nauw mee samen. Gekoppeld aan het festival is een internationale werkconferentie. Hierin staat de stormachtige ontwikkeling centraal die community art op het moment in Nederland en de rest van de wereld doormaakt. Centrale vraag op de conferentie is: Whose play is it anyway? Keynote spreker is François Matarasso.
Te zien zijn o.a.: Stut Theater, het Rotterdams Wijktheater, Growing up in Public, Samba Schutte, Dox, het 5e kwartier, Le Grand Cru, BAF, Théâtre du Fil, Teatro di Nascosto, het Municipal Youth Theatre of Split, Mostar Youth Theatre, Malayerba uit Ecuador.
VOORSTELLINGSPROGRAMMA Kunst in mijn buurt
Kunst in mijn buurt vindt plaats in de Stefanuskerk in Overvecht, Theater Kikker in de binnenstad, Zalencentrum Zuid in Rivierenwijk en Zorgcentrum West in Lombok. Het programma is te centreren rond twee belangrijke thema's: huis voor de culturele dialoog en jonge makers: identiteit in een wereld vol conflicten.
Een thema in het programma is gecentreerd rond jonge makers die zich bezighouden met identiteit in een wereld vol conflicten. Vrede van Utrecht heeft voorafgaand aan het festival een intensief uitwisselingsprogramma georganiseerd met theatergroepen uit Europa die met jongeren werken. Uit Bosnië komt het Mostar Youth Theatre met een adaptatie van Antigone, waarmee een parallel getrokken wordt naar de oorlog in ex-Joegoslavië. De jeugdtheaterschool uit Split met The Secret Language, vertoont een voorstelling over eetstoornissen met jongeren die dit aan den lijve ondervonden hebben. Uit Parijs komt Théâtre du Fil met Traversée (A Way through Nomad's Land), een voorstelling over asielzoekers. Théâtre du Fil werkt in de banlieux van Parijs met migranten en jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest. Dox uit Utrecht staat met de voorstelling Het is maar hoe je het bekijkt in het programma. Een voorstelling die samen met asielzoekers is gemaakt.
De start van het huis voor de culturele dialoog in Utrecht valt samen met Kunst in mijn buurt. Met onder andere debatten, muziek en theater wil het de dialoog tussen oude en nieuwe Nederlanders tot stand brengen. In Utrecht werkt Huis voor de Culturele Dialoog nauw samen met Vrede van Utrecht. De meeste voorstellingen van Kunst in mijn buurt sluiten aan bij de actuele ontwikkelingen die Huis voor de Culturele Dialoog wil volgen.
Tijdens het festival serveert het Vijfde Kwartier een speciale Cinemaaltijd in een verzorgingstehuis in de multiculturele wijk Lombok. Titia Bouwmeester en Ted van Leeuwen hebben op basis van verhalen van ouderen uit het verzorgingstehuis een bijzondere Cinemaaltijd bereid, waarin beeld en geluid tijdens een diner elkaar aanvullen. Daarnaast staat op het programma de première van de voorstelling Maxima komt! die het Utrechtse gezelschap Stut Theater momenteel maakt met bewoners uit Rivierenwijk. Naast Stut Theater is ook de voorstelling Baba te zien van het Rotterdams Wijktheater en Pendrecht Monologen, een serie door elkaar gesneden monologen op basis van gesprekken met ouderen uit de Rotterdamse wijk Prendrecht van Bureau d'Arts sans Frontières (BAF). De drie groepen zijn gespecialiseerd in het maken van voorstellingen met wijkbewoners rond thema's als huiselijk geweld en de Marokkaanse cultuur in Nederland. Ze maken hun voorstellingen met professionele regisseurs, schrijvers en productie apparaten maar plaatsen nadrukkelijk de wijkbewoner op het toneel als acteurs. Theatergroep Malayerba uit Ecuador, voorlopers van de 'creacion collectiva' in Latijns-Amerika, stellen met Tirenle Tierra de rol die de maatschappij aan vrouwen heeft opgedrongen aan de orde, man-vrouw relaties en huiselijk geweld. Teatro di Nascosto heeft in Italië een theateracademie voor vluchtelingen en asielzoekers. In Utrecht zette zij de voorstelling Vite Sospese, Uitgesteld Leven op de planken: wat moet je kunnen om een goede vluchteling te zijn? Ga je door met leven of stel je dat uit? De Utrechtse theatergroep Growing Up In Public sluit het festival af met EXIT. De voorstelling wordt gespeeld door leerlingen van het Rietveld College.
Naast voorstellingen zijn er documentaires te zien en er vinden diverse voor- en nagesprekken plaats.
WERKCONFERENTIE
Gekoppeld aan het festival is een internationale werkconferentie. Hierin staat de stormachtige ontwikkeling centraal die community art op het moment in Nederland en de rest van de wereld doormaakt. Centraal staat de vraag: Whose play is it anyway? In workshops, lezingen en discussies worden ervaringen gedeeld. De focus ligt bij maakprocessen in community theater. Onderwerpen zijn bijv. werken in wijken, creative partnerships, culturele dialoog, werken met jongeren, gevangenen en vluchtelingen, opleidingen en opdrachtgevers in community art.
De inhoud van de werkconferentie wordt ontwikkeld en voorbereid door Vrede van Utrecht i.s.m. Utrechtse organisaties die community art voorstellingen maken, presenteren en onderzoeken; Stut Theater, YO! Opera Festival, Springdance, Zimihc huis voor amateurkunst, jongeren theatergroep Dox, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit van Utrecht.
De keynote spreker is François Matarasso, freelance schrijver, onderzoeker en internationaal erkend adviseur op het gebied van community art. Hij heeft oa. het handboek Did It Make a Difference? Evaluating Community-Based Arts and Business Partnerships (2001) geschreven. Meer informatie over zijn publicaties is te vinden op
Tijdens de conferentie zal het nieuwe boek van Jos Bours van Stut Theater gepresenteerd worden evenals het postuum uitgebrachte 'Theatre for Development' van Kees Epskamp.
DISCUSSIE MAIL
In opmaat naar de conferentie starten we een online discussie over community art. Deze discussie (voertaal Engels) start met een dialoog tussen Eugene van Erven en Francois Matarasso.
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vrede van Utrecht, Petra Orthel, 030-2303862 (petraorthel@vredevanutrecht.nl)
Postadres Bezoekadres Telefoon: 030-230 38 62
Postbus 532 Vinkenburgstraat 19bis Telefax: 030 - 230 38 61 3500 AM Utrecht 3512 AA Utrecht E-mail: petraorthel@vredevanutrecht.nl