Gemeente Steenbergen

"persbericht" (23 november 2006)

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Brabant, gemeente Steenbergen, gemeente Halderberge, Waterschap Brabantse Delta, Suiker Unie en Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij.

Waardevolle ideeën tijdens ontwerpateliers
Ontwikkeling scenario's Agro & Food Cluster West-Brabant

Dinteloord, 23 november 2006 - De ontwerpateliers met het oog op de verdere invulling van het Agro & Food Cluster West-Brabant op 20 en 21 november leverden waardevolle en verrassende ideeën op. Het Agro & Food Cluster biedt perspectief voor de ontwikkeling van de regio in de Oud Prinslandse Polder nabij Steenbergen. Het bestaat uit een clustering van bedrijven in de agro- en voedingsmiddelensector en glastuinbouw nabij de bestaande suikerfabriek.
De ateliers leverden vele argumenten op zowel voor als tegen bepaalde onderdelen van de vijf gepresenteerde scenario's, evenals aanvullende wensen. Ruim 150 mensen, waaronder omwonenden, vertegenwoordigers van belangenorganisaties, raadsleden, huidige en toekomstige gebruikers zoals glastuinders, namen deel aan de unieke ontwerpateliers en bouwen zo samen mee aan de toekomst van West-Brabant.

Aan de ontwerpateliers namen zowel voor- als tegenstanders van de ontwikkeling van het Agro & Food Cluster West-Brabant deel. Dit leidde tot intensieve en bovenal waardevolle discussies aan de hand van de vijf verschillende scenario's. Scenario's die elk een eigen insteek kennen met daarbij behorende consequenties. Het letterlijk verschuiven van de maquette-onderdelen liet zien wat de consequenties van specifieke ingrepen en veranderingen kunnen zijn. De ontwerpateliers gingen niet over de vraag of het Agro & Food Cluster West-Brabant er wel of niet moet komen, maar over de wijze waarop de onderdelen van dit nieuwe programma zouden kunnen worden gepositioneerd. Op beide avonden uitten bewoners uit het gebied hun zorg over de omvang en de effecten van de ontwikkelingen. Zorgen die de initiatiefnemers juist willen leren kennen om de noodzaak van de hoeveelheid voorgestelde hectares in relatie tot de effecten daarvan (zoals b.v. toename van verkeersdruk, luchtverontreiniging, lichthinder e.d.) goed te kunnen onderbouwen.

De argumenten en wensen op de verschillende scenario's varieerden van het verplaatsen van ontwikkelingen weg van Dinteloord of juist weg van Stampersgat, soms naar het zuiden richting de Steenbergse Vliet en soms richting de Dintel. Daarnaast zijn wensen en behoeften kenbaar gemaakt. Zoals onder andere: een langzaamverkeersroute tussen Dinteloord en Stampersgat voor onder andere scholieren, het rekening houden met bestaande natuurwaarden en ideeën voor robuuste groenzones langs het kanaal ten zuiden van het gebied of juist tussen Dinteloord en de A4. Heel vaak bleken compacte oplossingen voor het plaatsen van de bedrijven en glastuinbouwonderdelen de voorkeur te verdienen. Een heldere, rationele structuur voor de bedrijvigheid werd daarbij regelmatig onderstreept, maar ook meer grillige vormen van gebiedseigen elementen zoals dijken en kreken werden waardevol geacht. Soms als grens van de ontwikkeling, soms als aanleiding om water- en groenpartijen aan te brengen.

Verschuivingen op de maquettes leverden ruimschoots nieuwe inzichten op over en weer. Zowel voor het landschapsontwerpbureau als voor de deelnemers onderling.

Vervolg ontwerpatelier 23 januari 2007
De inbreng van belanghebbenden en belangstellenden bij het inrichten van het gebied in deze vorm is uniek te noemen in deze regio. De inzichten uit de eerste twee avonden worden door landschapsontwerpbureau Alle Hosper verwerkt in drie varianten. Deze concept-inrichtingsvarianten komen aan bod tijdens een volgend ontwerpatelier op dinsdagavond 23 januari 2007. Iedereen is wederom van harte welkom om zijn of haar visie en of mening te geven over de aangescherpte scenario's. Ook deze avond vindt plaats onder voorzitterschap van de heer Brogtrop en begeleiding van landschapsontwerpbureau Alle Hosper.
De uitkomsten van de ontwerpateliers worden verwerkt in een Ruimtelijk Visiedocument. Hierin staat als het ware de toekomst van het Agro & Food Cluster West-Brabant beschreven. De ontwerpvarianten uit het Visiedocument worden beoordeeld op milieu-effecten en vastgelegd in het Milieu Effecten Rapport (MER). Dit rapport beoordeelt de gevolgen voor het milieu indien het plan wordt uitgevoerd. Het resultaat van de beoordeling wordt meegewogen in de planologische besluitvorming. Tijdens dit besluitvormingstraject is er gelegenheid tot inspraak. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten het MER in het najaar van 2007 zal aanvaarden.

Bijlage
Scenario's ontwerpateliers Agro & Food Cluster West-Brabant 20 en 21 nov. 2006

Agro & Food Cluster West-Brabant
Het Agro & Food Cluster West-Brabant speelt zich af in de Oud Prinslandse Polder bij het West-Brabantse Steenbergen. De geplande locatie is een uniek knooppunt in de noord-zuid verbindingen tussen Antwerpen en Rotterdam met hun wereldhavens en vliegvelden en is strategisch gelegen binnen de Rijn-Schelde delta. De beschikbare ruimte, de goede bereikbaarheid (de huidige A29 en op termijn de A4), de ontsluiting via water, de aanwezige suikerfabriek met al zijn installaties en utilities, het groeizame, gematigde klimaat én de grote belangstelling vanuit de glastuinbouw vormen de basis voor de ambitieuze plannen met het Agro & Food Cluster West-Brabant. Symbiose en samenwerking tussen de bedrijven vormen unieke uitgangspunten. Vele hectaren grond worden getransformeerd tot een centrum van bedrijvigheid in de agro- en voedingsmiddelensector, passend in de ontwikkeling van de hele regio. Het Agro & Food Cluster West-Brabant heeft de regio veel te bieden: bedrijvigheid, werkgelegenheid, versterking/uitwisseling kennis en kunde, duurzame toekomst voor de glastuinbouw, aantrekkelijke groenstructuren waar mensen kunnen recreëren en als afgeleide hiervan ook woningbouw. Hiermee verbetert ook de leefbaarheid van de omliggende dorpskernen. Het Agro & Food Cluster West-Brabant is kansrijk en heeft meerwaarde voor zowel de participanten als de omgeving. Hierbij werken de initiatiefnemers Suiker Unie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij nauw samen met de betrokken overheden de Provincie Noord-Brabant, gemeente Steenbergen, gemeente Halderberge en Waterschap Brabantse Delta. Naar verwachting gaat in 2009 de schop in de grond en zal het Agro & Food Cluster West-Brabant in 2020 klaar zijn.

Bouwstenen scenario's
De vijf scenario's uit de ontwerpateliers bieden allen ruimte aan circa 120 hectare bruto nieuw bedrijventerrein, naast de bestaande oppervlak van de suikerfabriek, en circa 500 hectare bruto nieuw glastuinbouwgebied. 500 ha bruto glas biedt naast 250 tot 300 hectare netto glas ruimte voor onder andere waterberging, bedrijfsgebouwen, groen en wegen. Bovenstaande bouwstenen heeft het landschapsontwerpbureau Alle Hosper voor het vormgevingsproces meegekregen van de stuurgroep Agro & Food Cluster West-Brabant in oktober 2006.

Karakter scenario's
De scenario's kennen elk een ander karakter cq insteek en om die reden een andere invulling van het gebied. De scenario's werden op 20 en 21 november 2006 gebruikt om de discussie te kunnen voeren. De discussie-elementen leiden tot samengevoegde danwel nieuwe varianten in januari 2007.

De scenario's in de ontwerpateliers op 20 en 21 november 2006 droegen als werktitel:


1. Akkerbouw ten zuiden van Noord Lange Weg Investeren in het landschap van de polder: ruimte voor akkerbouw, herstel van kreken, polder grotendeels openhouden, glas en bedrijven ten noorden van Noord Lange Weg, alle ruimte ten noorden van Noord Lange Weg benutten, dicht bij infrastructuur (weg en water)


2. Efficiënte machine rond suikerfabriek
Investeren in hoogwaardige techniek en energie: optimaal ingericht voor high-tech bedrijven, compact (korte onderlinge verbindingen, weinig energieverlies), dicht bij infrastructuur (weg en water) en gebruikmaken van elkaars voorzieningen (energie en waterzuivering) en restproducten (energie, water en transport)


3. Sciencepark aan oevers Derriekreek
Investeren in landschapspark rond Derriekreek: noord-zuid zonering, recreatief en ecologisch rondom de Derriekreek en meervoudig ruimtegebruik (kantoren en waterbassins in/ aan het park)


4. Flexibele polder
Investeren in een nieuw polderlandschap: poldergrid landschappelijk versterken (bomenrijen en watergangen), flexibele positionering functies, flexibele fasering en eenvoudige functiewijzigingen.


5. Van Dinteloord tot Stampersgat in het groen Investeren in een landschapspark tussen de dorpen: oost-west zonering, groen recreatief gebied verbindt Dinteloord en Stampersgat en meervoudig ruimtegebruik (kantoren en waterbassins in/aan het park)

Door op te klikken, opent u Door op te klikken, kunt u