FNV KIEM

Eerste cao principe-akkoord waarin zelfstandigen zijn opgenomen FNV KIEM heeft met werkgevers een nieuw cao principe-akkoord afgesloten voor musici die invallen bij orkesten, zogenaamde remplaçanten. Het is de eerste keer dat zelfstandigen zonder personeel (zzpers) in een cao zijn onder gebracht.

Deze zelfstandigen zijn met de nieuwe cao gegarandeerd van een minimumtarief en een bijdrage voor pensioenopbouw. Andere belangrijke punten in dit akkoord zijn snellere uitbetaling van de honoraria, indexering van de vergoedingen voor het meewerken aan CD- en televisie-opnamen, en een loonsverhoging van 4% (2,25% per 1 november 2006 en 1,75% per 1 mei 2007). De nieuwe CAO loopt tot 1 september 2007.

Jonge musici, die voet aan de grond willen krijgen in de wereld van klassieke muziek, nemen vaak werk aan als invaller van vaste orkestmusici tegen het tarief dat de opdrachtgever voorstelt. Dit tarief is soms minder gunstig voor deze zzpers. Werkgevers wilden aanvankelijk zelf afspraken maken met de zzpers, maar dat vonden wij geen goed idee. Wij konden dan namelijk niet nagaan of zij deze zzp'ers bijvoorbeeld 17% extra betaalden om hen in de gelegenheid te stellen een pensioen op te bouwen," aldus Martin Kothman, sectorverantwoordelijke van FNV KIEM.
Als werkgevers gezamenlijk afspraken maken over tarieven met zzpers zal de NMA ingrijpen. Ook voor werkgevers is het dus van belang om goede minimumtarieven overeen te komen. Martin Kothman: Deze cao kan als voorbeeld dienen voor andere sectoren waarin veel zzpers werken. Denk bijvoorbeeld aan de bouw.

---