Unicef



Angola: landmijnslachtoffers bouwen school 23 november 2006, Andulo - In de gemeenschap Bairro Agostinho Neto in Andulo staat een eenvoudig schoolgebouw, gemaakt van adobe. Iedereen is er trots op. Het was namelijk geen eenvoudige klus om de school te bouwen, aangezien veel van de bouwers door ongelukken met landmijnen verminkt zijn geraakt.

De bewoners van Bairro Agostinho Neto voor hun nieuwe school. Foto: Unicef Angola/2006/Stark-Merklein
De bewoners van Bairro Agostinho Neto voor hun nieuwe school. Foto: Unicef Angola/2006/Stark-Merklein

"Het moeilijkste was om de stenen op elkaar te leggen," zegt David Catchama, die een been verloor toen hij tijdens de burgeroorlog op een mijn stapte. "Als we de stenen boven ons hoofd tilden, was het lastig om ons evenwicht te bewaren."

In Bairro Agostinho Neto wonen teruggekeerde vluchtelingen. De 266 kinderen van de gemeenschap konden geen onderwijs volgen, omdat de dichtstbijzijnde school te ver weg lag. Daarom besloten de gemeenschapsleden zelf een school te bouwen. De vrouwen en kinderen haalden water uit de rivier om de stenen te kunnen maken en de mannen bouwden de muren van het gebouw. Unicef zorgde voor bouw- en onderwijsmaterialen en voor het dak, dat gefinancierd is door het Schools for Africa Initiative.

Bezaaid met mijnen
Delfino Norton, die door een mijn beide benen verloor, wil met het schoolgebouw 'de jongere generatie hoop op betere tijden geven'. Het bouwen van de school is een voorbeeld van de wil van de bevolking om in Angola na 27 jaar oorlog de draad van het leven weer op te pakken. Dat is niet eenvoudig, aangezien het land bezaaid ligt met miljoenen landmijnen.

Delfino Norton met zijn twee zoons. Hij verloor beide benen door een ongeluk met een landmijn. Foto: Unicef Angola/2006/Stark-Merklein Delfino Norton met zijn twee zoons. Hij verloor beide benen door een ongeluk met een landmijn. Foto: Unicef Angola/2006/Stark-Merklein

Elke dag worden ruim 2,2 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft kinderen, bedreigd door de aanwezigheid van de mijnen. Naar schatting 80.000 Angolezen zijn lichamelijk en geestelijk door ongelukken met dit wapentuig verminkt geraakt. Vooral kinderen lopen risico het slachtoffer te worden van ongelukken, aangezien die de mijnen vaak aanzien voor interessant speelgoed.

Voorlichting aan kinderen Ook in Bairro Agostinho Neto raakten vijf kinderen gewond, toen er mijnen afgingen terwijl ze aan het spelen waren. Om te voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren, helpt Unicef bij het voorlichten van de gemeenschap. Vooral kinderen moeten weten wat de risico's zijn en wat ze moeten doen als ze een landmijn vinden.

Het Schools for Africa Initiative is een samenwerkingsverband van de Nelson Mandela Foundation, de Hamburg Society for the Promotion of Democracy and International Law en Unicef. Deze organisaties zijn sinds 2004 in Angola bezig met de bouw en het herstel van 1.500 scholen. Inmiddels zijn ongeveer 220 scholen klaar en worden ruim 20.000 nieuw aangetrokken onderwijzers getraind.