Ingezonden persbericht


--- PERSUITNODIGING---

Bont voor Dieren voert actie tegen Gaastra
Konijnen- en wasberenbont in collectie sportmerk

Amsterdam, 23 november 2006 - Onder het motto 'Dierenvrienden mijden Gaastra' voert Bont voor Dieren vrijdag 24 november 2006 in Amsterdam actie tegen het bontgebruik door kledingmerk Gaastra. Ook begint Bont voor Dieren nog dezelfde dag een e-mailactie om het bedrijf ertoe te bewegen geen bont meer te verkopen. Gaastra verwerkt bont van wasberen en konijnen in kraagjes van hun sportjacks. Hieraan kleeft - zoals aan elke bontsoort - veel dierenleed. Bont voor Dieren ontving vele tientallen meldingen van verontruste Gaastra-klanten en -verkopers. Op brieven van Bont voor Dieren aan Gaastra echter volgde slechts een oorverdovende stilte. Veel klanten van Gaastra hebben ook bij het bedrijf zelf geklaagd. Zij kregen wél reactie en stuurden deze door aan Bont voor Dieren. Uit de reacties bleek dat Gaastra bewust foute informatie verstrekt. Zo beweert het bedrijf dat er geen dierenleed wordt berokkend voor het verkrijgen van dit bont. Bont voor Dieren heeft Gaastra erop gewezen dat wasberen worden gevangen met een wildklem. Zodra een wasbeer in de klem trapt, slaan twee metalen beugels met grote kracht dicht. Soms zitten de wasberen hier dagenlang in vast. Konijnenbont komt uit de bio-industrie. De konijnen zitten hun leven lang in kleine draadgazen kooitjes zonder enige afleiding.

Ook schept Gaastra verwarring over de afkomst van het bont. De ene keer zegt Gaastra dat het om wasberen gaat. Dat zou niet erg zijn omdat deze dieren 'geen beschermde diersoort' zijn. (Ter vergelijking: voor katten en honden geldt eveneens dat het geen beschermde diersoorten zijn.) De andere keer gaat het volgens Gaastra om konijnenbont, dat een restproduct zou zijn van de vleesindustrie. Dat is echter onjuist. De vacht van een 'vleeskonijn' is niet geschikt om bont van te maken.

Bont voor Dieren hoopt dat Gaastra snel het goede voorbeeld volgt van winkelketens als Zara en Mango die er bewust voor hebben gekozen om geen bont te verkopen.



Ingezonden persbericht