Radboud Universiteit Nijmegen


'Geef kind regels voor drank'

Nederlandse jongeren zijn zuipschuiten. Pedagoge Haske van der Vorst ziet een preventieve rol voor ouders op het symposium over Gezinsonderzoek vandaag en morgen in de aula.

Nederlandse jongeren drinken het vaakst van alle jongeren in Europa. Het percentage jongeren dat meer dan tien glazen per maand drinkt, is groter dan in andere landen. Ze drinken ook meer op een avond dan andere Europese jongeren. En de drankconsumptie neemt nog steeds toe. Vooral onder 12 tot 14-jarigen. In 1992 had 45 procent van de 12-jarige jongens en 30 procent van de 12-jarige meisjes ooit alcohol gedronken. In 2003 waren die beide percentages al 70 procent.

Begin je al op 13-jarige leeftijd dan is de kans groter dat je met 18 jaar meer drinkt dan iemand die pas op z'n zestiende of zeventiende begint. Want bij de meeste mensen vertoont het alcoholgebruik een stijgende lijn. Van der Vorst: "Hoe vroeger je begint met drinken, des te meer risico je loopt op schadelijke effecten, zoals hersenbeschadiging en alcoholisme." Ouders kunnen een preventieve rol spelen, zegt Van der Vorst. Bijvoorbeeld door zelf het goede voorbeeld te geven. Drinken waar je kroost bij is, stimuleert het drankgebruik van je kinderen. "Wat ook belangrijk is, is dat ouders het drankgebruik van hun kinderen uitstellen. Dus: proberen te voorkomen dat kinderen vroeg met alcohol beginnen."

Maar een puber laat zich toch niets verbieden?

"Je kunt wel strenge eisen stellen. Bijvoorbeeld aan het drankgebruik thuis of in de buurt. Je ziet steeds vaker dat jongeren indrinken voordat ze uitgaan. Ouders weten vaak best dat dat gebeurt. Ze hebben misschien wel het idee dat ze het drankgebruik onder controle houden zolang het in hun buurt plaatsvindt. Maar zo werkt het niet. De invloed van ouders neemt af als het kind eenmaal is begonnen met drinken. Hoe meer kinderen nu drinken, hoe meer ze later gaan drinken."

(bron: Voxlog)