Wageningen Universiteit

23 nov 2006

Onderdeel: Wageningen UR

De melk van Campina wordt gezonder. Wageningse onderzoekers bestuderen samen met het zuivelbedrijf het effect van ander koeienvoer op de vetsamenstelling in melk. Deze verbetert door het nieuwe voer. Het voederregime is mogelijk ook beter voor de gezondheid van de koeien.

âDe vetten in de melk die nu in schappen ligt zijn voor zestig tot zeventig procent verzadigd. De rest is onverzadigdâ, legt ing. Karel van Houwelingen van het Wageningse Praktijkcentrum Zegveld uit. âDe verbeterde melk bevat tien procent minder verzadigde vetzuren en dus meer onverzadigde vetzuren.â Verzadigde vetzuren zijn niet goed voor hart en bloedvaten, onverzadigde vetzuren juist wel.

Voedingswetenschappers leggen daarnaast steeds meer nadruk op het verschil tussen onverzadigde vetzuren die zitten in plantaardige oliën als zonnebloemolie, de omega-6-vetzuren, en de onverzadigde omega-3-vetzuren die je bijvoorbeeld vindt in vis en lijnzaad. Mensen zouden naar verhouding iets minder omega-6-vetzuren moeten consumeren, en iets meer omega-3-vetzuren. Ook daar proberen de onderzoekers iets aan te doen. De nieuwe melk moet twee keer meer omega-3-vetzuren gaan bevatten.
In het onderzoek experimenteren ruim twintig melkveehouders met alternatieve voermethoden waardoor koeien gezondere melk zullen produceren, vertelt Van Houwelingen. âAls koeien vers gras eten verbetert automatisch de vetzuursamenstelling van hun melk. Hij verslechtert als koeien in de winter overstappen op kuilgras en maïs. Dat gaan we ondervangen door de dieren meer krachtvoer met lijnzaad te geven.â Omdat dit krachtvoer duurder is, zullen boeren waarschijnlijk de kosten proberen te drukken door hun koeien vaker buiten te laten lopen.

âNu de winter nadert zijn we alert op de gezondheidseffecten van dit dieet. Het krachtvoer verbetert de conditie van de dieren, maar teveel krachtvoer is niet goed voor koeien. Ze verliezen er hun eetlust door en worden ziek.â Dat geldt ook voor regulier krachtvoer, benadrukt Van Houwelingen. âIn de winterperiode heeft elke veehouder wel een dier in zijn stal dat teveel krachtvoer binnenkrijgt en stopt met eten. Als de boer op tijd maatregelen neemt is er niets aan de hand.â

De animo onder melkveehouders om mee te doen aan het experiment is groot, hebben de Wageningers gemerkt. Voor het lopende experiment meldden zich achthonderd vrijwilligers. Dat is meer dan het totale aantal veehouders dat straks zal overschakelen op de nieuwe voermethode. âCampina betrekt melk van zeshonderd boerenâ, zegt Van Houwelingen. âDie zullen straks allemaal omschakelen op de nieuwe voermethode.â
Vanaf april 2007 wil Campina alleen nog de nieuwe melk verkopen, voor dezelfde prijs als het huidige product. Het concern hoopt dat zijn melk zich door de gezondere vetzuursamenstelling zal onderscheiden van de huismerken.
Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.