23 nov 2006
Onderdeel: Wageningen UR
De melk van Campina wordt gezonder. Wageningse onderzoekers bestuderen
samen met het zuivelbedrijf het effect van ander koeienvoer op de
vetsamenstelling in melk. Deze verbetert door het nieuwe voer. Het
voederregime is mogelijk ook beter voor de gezondheid van de koeien.
âDe vetten in de melk die nu in schappen ligt zijn voor zestig tot
zeventig procent verzadigd. De rest is onverzadigdâ, legt ing. Karel
van Houwelingen van het Wageningse Praktijkcentrum Zegveld uit. âDe
verbeterde melk bevat tien procent minder verzadigde vetzuren en dus
meer onverzadigde vetzuren.â Verzadigde vetzuren zijn niet goed voor
hart en bloedvaten, onverzadigde vetzuren juist wel.
Voedingswetenschappers leggen daarnaast steeds meer nadruk op het
verschil tussen onverzadigde vetzuren die zitten in plantaardige
oliën als zonnebloemolie, de omega-6-vetzuren, en de onverzadigde
omega-3-vetzuren die je bijvoorbeeld vindt in vis en lijnzaad. Mensen
zouden naar verhouding iets minder omega-6-vetzuren moeten consumeren,
en iets meer omega-3-vetzuren. Ook daar proberen de onderzoekers iets
aan te doen. De nieuwe melk moet twee keer meer omega-3-vetzuren gaan
bevatten.
In het onderzoek experimenteren ruim twintig melkveehouders met
alternatieve voermethoden waardoor koeien gezondere melk zullen
produceren, vertelt Van Houwelingen. âAls koeien vers gras eten
verbetert automatisch de vetzuursamenstelling van hun melk. Hij
verslechtert als koeien in de winter overstappen op kuilgras en maïs.
Dat gaan we ondervangen door de dieren meer krachtvoer met lijnzaad te
geven.â Omdat dit krachtvoer duurder is, zullen boeren waarschijnlijk
de kosten proberen te drukken door hun koeien vaker buiten te laten
lopen.
âNu de winter nadert zijn we alert op de gezondheidseffecten van dit
dieet. Het krachtvoer verbetert de conditie van de dieren, maar teveel
krachtvoer is niet goed voor koeien. Ze verliezen er hun eetlust door
en worden ziek.â Dat geldt ook voor regulier krachtvoer, benadrukt Van
Houwelingen. âIn de winterperiode heeft elke veehouder wel een dier in
zijn stal dat teveel krachtvoer binnenkrijgt en stopt met eten. Als de
boer op tijd maatregelen neemt is er niets aan de hand.â
De animo onder melkveehouders om mee te doen aan het experiment is
groot, hebben de Wageningers gemerkt. Voor het lopende experiment
meldden zich achthonderd vrijwilligers. Dat is meer dan het totale
aantal veehouders dat straks zal overschakelen op de nieuwe
voermethode. âCampina betrekt melk van zeshonderd boerenâ, zegt Van
Houwelingen. âDie zullen straks allemaal omschakelen op de nieuwe
voermethode.â
Vanaf april 2007 wil Campina alleen nog de nieuwe melk verkopen, voor
dezelfde prijs als het huidige product. Het concern hoopt dat zijn
melk zich door de gezondere vetzuursamenstelling zal onderscheiden van
de huismerken.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit