Verkeershandhaving


Gemoedstoestand bestuurder van invloed op rijgedrag

23 november 2006

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat automobilisten tijdens het rijden emoties ervaren die hun rijgedrag kunnen beïnvloeden. Zo hebben boze automobilisten de neiging om riskante verkeerssituaties te onderschatten en rijden geïrriteerde chauffeurs op bepaalde weggedeelten harder. Een angstige autorijder remt vaker plotseling af. Dit blijkt uit onderzoek dat Jolieke Mesken van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar proefschrift deed in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Alleen begrip voor kinderen
Het zien van positief gedrag zoals het voor laten/mogen gaan van andere weggebruikers heeft nauwelijks invloed. Mensen worden er niet blij van, maar blijken het normaal te vinden als andere weggebruikers iets aardigs doen. Ook voor oudere bestuurders, agressieve rijders of vrachtwagenchauffeurs die voor lastige of tijdrovende situaties zorgen, wordt nauwelijks begrip opgebracht. Automobilisten blijken eigenlijk alleen begrip te hebben voor kinderen in het verkeer. Alleen als het kinderen betreft wordt door de automobilist rekening gehouden met onder andere de leeftijd, is men geneigd beter op te letten en bereid vergoelijkend te denken.

Aandacht rijscholen voor omgang emoties
De emoties van bestuurders komen snel op en zijn ook weer snel verdwenen. Gemiddeld zijn automobilisten twee keer per uur boos en drie keer nerveus of angstig. Mesken meent dan ook dat rijscholen meer aandacht moeten besteden aan het omgaan met de (negatieve) emoties die medeweggebruikers oproepen.