Ingezonden persbericht
Persbericht
Vierde Internationale Congres Soy & Health in Duitsland: soja verdient een plaats aan elke tafel
Soja, ook een wapen tegen obesitas
Breda, 23 november 2006 - Iedereen zou soja moeten eten. Dat stelt de Amerikaanse professor Mark Messina op het 4e internationale congres Soy & Health dat in oktober in Düsseldorf, Duitsland is gehouden. Soja heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid, voor jong en oud. Een twintigtal andere professoren en onderzoekers die hun studieresultaten voorstelden op het internationale congres Soy&Health in Duitsland zijn het roerend eens met deze conclusie.
Prof. Messina, werkzaam aan de Loma Linda University in de Verenigde Staten, benadrukt de vele voedingskundige voordelen van soja. Soja heeft een ideale vetzuursamenstelling (laag in verzadigd vet, rijk aan omega-3 vetzuren), bevat eiwitten van hoogwaardige kwaliteit en is rijk aan onder andere B-vitamines en ijzer.
De voordelen hiervan voor de gezondheid worden duidelijk uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Zo laten diverse studies zien dat een verhoogde inname van eiwitten via de voeding wellicht een bescherming biedt tegen overgewicht en obesitas. Messina: "In vergelijking met vetten en koolhydraten geven eiwitten namelijk een veel hogere verzadiging. Meer soja eten is een gemakkelijke en gezonde manier om meer eiwitten in de dagelijkse voeding in te schakelen."
Soja-eiwitten zijn zo gezond omdat ze het cholesterolgehalte van het bloed kunnen doen dalen. Maar dat is volgens Messina niet alles. Sojaconsumptie blijkt eveneens andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten gunstig te beïnvloeden.
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er een gunstige relatie bestaat tussen sojaconsumptie en het minder voorkomen van borst- en prostaatkanker. De positieve effecten tegen borstkanker treden echter vooral op, als soja al vanaf de kindertijd geconsumeerd wordt, aldus Messina.
De Amerikaanse professor is van mening dat er voldoende wetenschappelijke onderbouwing is om het gebruik van soja aan te bevelen bij vrouwen in de menopauze, bijvoorbeeld voor het verminderen van het aantal opvliegers. En heel wat studies laten zien dat sojaconsumptie gunstig is voor de stevigheid van de botten. Bovendien zijn nog een aantal veelbelovende studies over soja lopende. "Kortom, de voordelen van soja zijn zo talrijk dat soja zeker een plaats verdient op elke tafel", besluit Messina.
Naar aanleiding van het 4de Internationale Congres: Soy&Health - Clinical Evidence - Dietetic Applications; 12-13 oktober 2006 in Düsseldorf, Duitsland.
Over ALPRO
Alpro is Europees marktleider met een gezond assortiment aan sojaproducten, zoals sojadrinks, desserts, plantaardige room, soja-yoghurt (Yofu) en margarines op sojabasis. Alpro is onderdeel van de Vandemoortele groep, één van de grootste Belgische voedingsproducenten. Alpro heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan.
Meer informatie over soja, gezondheid en de producten van Alpro vindt u op www.alprosoya.com
(Einde persbericht)
* * *
Noot aan de redactie,
Ingezonden persbericht