PERSBERICHT
Nummer: 280 JAB
Datum: 20 november 2006
Internationaal Congres over gebruik ICT op platteland
Op 23 en 24 november organiseert de provincie Fryslân een bijzonder internationaal congres in Hotel Wyswert te Leeuwarden: Digital Services, the economic challenge for rural areas (de economische uitdaging van digitale dienstverlening op het platteland). Het draait allemaal om de resultaten van twee jaar 'Fryslân Fernijt' met de focus op het thema ICT. Deelname aan het congres is gratis, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.digitalservices.nl.
Dienstverlening op het platteland wordt steeds schraler, omdat meer moet worden gedaan met steeds minder middelen in een relatief dun bevolkt gebied. Meer dan 25% van de groei van het BNP is te danken aan slimme toepassingen van ICT en ICT is de drager van 70% van alle innovaties. Friese bedrijven en instellingen investeren, zo toonde onderzoek van de RUG aan, aanzienlijk minder in ICT en kennis. Wil Fryslân economisch optimaal meedraaien in Europa, dan zijn extra investeringen nodig. Het hoofdthema digitale diensten komt tijdens het congres aan de orde in verschillende subthema's. Gedeputeerde Bijman opent het congres met een inhoudelijke introductie. Er worden ca. 120 deelnemers verwacht waarvan zeker 20% uit het buitenland. Overheid, bedrijfsleven, intermediairs en kennisinstellingen buigen samen het hoofd over de materie.
De hoofdsprekers op 23 november
Malcolm Matson is internationaal dé breedbandgoeroe. Zijn visionaire verhaal over hoe nieuwe bedrijvigheid een enorme economische potentie heeft als iedereen écht via snel breedband kan communiceren, trekt volle zalen. Matson was de oprichter van het Londense telecombedrijf COLT. Matson is voorzitter van de Open Local Access Networks Foundation en laat een deel van zijn technische dienstverlening in Leeuwarden plaatsvinden (FRIX).
Jacques Pronk is specialist op het gebied van Europese subsidies en beleggingsfondsen, o.a. op het gebied van investeringen in ICT-bedrijven. Hij gaat in op hoe bedrijven en instellingen financiering kunnen vinden voor hun innovaties.
David Howell is directeur bedrijfsvoering van het Engelse Business & Innovation Centre. Hij gaat in op hoe je ondernemerschap kunt stimuleren, met voorbeelden uit de plattelandsregio's Sunderland en Newcastle. Vooral zijn bijdrage op gebied van creativiteit en ondernemerschap heeft geleid tot een uitdagend initiatief: het ICT Hot House in de UK.
Egbert Foekema vertelt, als kersverse Friese ondernemer, hoe een toekomstgericht bedrijf in de netwerkeconomie werkt. Axis laat zijn software bouwen in India, zijn webservice hosten in Leeuwarden bij een klant van de Friese Internet Exchange en werkt samen met andere regionale bedrijven. Zijn Indiase 'remote' partners zijn ook bij het congres aanwezig.
De workshops
In het middagprogramma zijn er diverse workshops: e-health, e-learning, e-business, Multimedia en Innovative Entrepreneurship. Ruim 25 sprekers en moderators uit Fryslân, maar ook uit andere Europese regio's, presenteren een keur aan projecten en diensten. Zij discussiëren onderling en met de deelnemers over de uitdagingen die zij in de praktijk tegenkomen. Na de workshopsessie worden de belangrijkste conclusies van de eerste dag aangeboden aan wethouder Waanders van Leeuwarden.
Het thema Innovatief Ondernemerschap wordt ingevuld aan de hand van de resultaten van het project Hanse passage Kickstart. Het bedrijf Business Development Friesland was hierin partner. De afgelopen 2 jaren is onderzocht welke maatregelen om het ondernemersschap te stimuleren en te ondersteunen, de beste resultaten opleveren. Tijdens het congres worden resultaten gepresenteerd en besproken in panels van deskundigen.
Excursies op 24 november
Op dag 2 van het congres zijn twee excursies gepland. Een excursie naar Ameland waar deelnemers kunnen ervaren hoe digitale diensten worden ingezet op o.a. de Burgemeester Walda School en zorgcentrum De Stelp op Ameland. Een tweede excursie is georganiseerd naar het WTC in Leeuwarden, waar congresdeelnemers een blik werpen op de export en internationalisering van het Friese Midden- en Kleinbedrijf.
Regionaal Innovatie Programma Fryslân (Fryslân Fernijt)
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân, de Europese Commissie en het Ministerie van Economische Zaken het Regionaal Innovatie Programma Fryslân Fryslân Fernijt opgezet. Gedeputeerde Bijman: "Onze doelstelling is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor originele en kansrijke projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming."
---- --
Provincie Friesland