Radboud Universiteit Nijmegen


Vijfentwintigste Troosterprijs voor medewerkster microbiologie

Dit jaar wordt de professor Jan Troosterprijs voor de vijfentwintigste keer uitgereikt en voor de derde keer in de geschiedenis aan een vrouw: Katinka van de Pas-Schoonen. Zij krijgt de prijs voor haar bijdrage aan recente successen van Ecologische Microbiologie, een afdeling van het Institute for Water and Wetland Research (IWWR). Zij ontvangt de prijs op 23 november tijdens de jubileumbijeenkomst van de prijs.

Fluorescente in situ hybridisatie (FISH) De recente ontdekkingen van de afdeling Ecologische Microbiologie op het gebied van langzaam groeiende anaërobe bacteriën zijn mede mogelijk geworden door de door Katinka van de Pas ontworpen kweekapparatuur. Ook heeft zij de moleculaire en microscopische methodes die nodig zijn voor het monitoren van de groei van de zeer langzaam groeiende bacteriën in het laboratorium geïntroduceerd en geoptimaliseerd. Haar prachtige kleurenfoto's met behulp van `fluorescente in situ hybridisatie (FISH)' van de verschillende bacteriesoorten waren van doorslaggevend belang voor de publicatie van diverse manuscripten, waaronder drie in Nature.

De Troosterprijs wordt jaarlijks toegekend aan een medewerker van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen die zich heeft onderscheiden door het leveren van innoverende bijdragen op technisch instrumenteel gebied, in de chemische synthese of bij de ontwikkeling van software. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde.

De faculteit heeft een vooraanstaande positie in het ontwikkelen van onderzoeksapparatuur. Dat is één van de onderscheidende kenmerken van de Nijmeegse B-faculteit. Dit jaar heeft zich dat uitbetaald in de toekenning een NWO-BIG subsidie van bijna 26 miljoen euro voor een uiterst geavanceerde spectroscopiefaciliteit voor het Institute for Molecules and Materials. "Heel veel uitvindingen die de afgelopen jaren goed waren voor de Troosterprijs hebben hun plaats gekregen in deze nieuwe meetfaciliteit," zegt juryvoorzitter prof Arno Kentgens. "Hieraan kun je goed zien hoe belangrijk de technici zijn voor de voortgang van ons onderzoek."