Technische Universiteit Eindhoven

16-11-2006: Slimmere opslag reserveonderdelen kan tot 50% kostenbesparing leiden

Slimmere opslag van reserveonderdelen is nu mogelijk door een nieuwe planningsmethode die uitgaat van een verregaande samenwerking tussen verschillende magazijnen. Deze methode zorgt ervoor dat de planning van de voorraden voor alle onderdelen in meerdere magazijnen geïntegreerd verloopt. Zo kan de voorraad worden verlaagd en de wachttijd op reserveonderdelen worden verkort, met theoretische besparingen tot wel 50%. Dit is mogelijk dankzij de fundamentele wiskundige modellen van promovendus ir. Bram Kranenburg MTD. Met zijn onderzoek hoopt Kranenburg donderdag 23 november te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Big Business
De opslag van reserveonderdelen is in Nederland Big Business. Jaarlijks gaan hier miljarden euro's in om. Elke industrie- of servicetak met complexe apparatuur heeft ermee te maken. Denk maar aan elektronica, ziekenhuizen, industriële apparatuur en de auto-industrie. Eén goedkoop onderdeeltje dat defect is kan al genoeg zijn om een hele machine voor geruime tijd buiten bedrijf te stellen. Daarom worden sinds jaar en dag hoge eisen gesteld aan de voorraad en distributiesnelheid van reserveonderdelen.

Poolen van magazijnen
Voor het optimaliseren van het gehele logistieke proces is dan ook al veel onderzoek verricht. Toch wordt meestal de voorraadplanning voor elk magazijn afzonderlijk gedaan. ASML benaderde de TU/e met de vraag of dat niet slimmer kon en dat is in het promotieonderzoek van Kranenburg een belangrijk thema geworden. Kranenburg: De crux van mijn model zit in het poolen van verschillende magazijnen. Als een regionaal magazijn een onderdeel niet op voorraad heeft, zou deze ook een ander regionaal magazijn kunnen inschakelen zonder meteen centraal te gaan. Als je dat vervolgens structureel wil aanpakken, kan je veel winnen door in de voorraadplanning daar rekening mee te houden. Maar om dat echt goed te doen, wordt het wiskundig zeer complex om dat allemaal uit te rekenen. Daar ben ik in mijn promotieonderzoek mee bezig geweest en ASML heeft mijn model en algoritmes al direct weten te implementeren.

Universeel toepasbaar
De modellen zijn praktisch zeer relevant en kunnen leiden tot grote besparingen. Kranenburg: "Voor sommige theoretische data sets vonden we kostenbesparingen van wel 50%!" In zijn onderzoek heeft Kranenburg verder nog gewerkt aan modellen met geïntegreerd voorraadbeheer voor verschillende machines en voor verschillende groepen klanten. Alle modellen zijn universeel toepasbaar. In zijn volgende baan als consultant bij CQM zal Kranenburg zich dan ook inspannen om zijn onderzoek verder toepasbaar te maken.