Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 21 november 2006

De Nederlandsche Bank-maquettes in collectie NAi

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een aantal unieke prijsvraagmaquettes uit 1915 en 1954 van ontwerpen voor de uitbreiding van haar toenmalig hoofdkantoor in Amsterdam geschonken aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). De maquettes zijn overgebracht naar het NAi Open Maquettedepot op het terrein van de Van Nelle Ontwerpfabriek, waar zich de topstukken uit de maquettecollectie van het NAi bevinden. De maquettes uit 1915 zullen daar aan het publiek getoond worden.

De maquettes zijn gemaakt ter gelegenheid van twee prijsvragen die DNB in 1915 en 1954 uitschreef voor de uitbreiding van het hoofdkantoor aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. Voor de opdracht 1915 werden vijf vooraanstaande architecten uitgenodigd: A.D.N. van Gendt, J.A.G. van der Steur, Ed. Cuypers, F.W.M. Poggenbeek en C.B. Posthumus Meyjes. Omdat geen van deze ontwerpen werd uitgevoerd, schreef DNB in 1954 een nieuwe prijsvraag uit, waarvoor wederom bekende architecten, zoals J.F. Berghoef, M.F. Duintjer en H.T. Zwiers, werden uitgenodigd. Ook van deze inzendingen werd geen enkel ontwerp uitgevoerd. Waarschijnlijk werden de ontwerpen uit 1915 niet uitgevoerd vanwege de Eerste Wereldoorlog en de materiaalschaarste, maar ook omdat de Nederlandsche Bank zowel in 1915 als in 1954 onstuimig groeide. Elk nieuw gebouw zou binnen een paar jaar al weer te klein zijn. Uiteindelijk kreeg DNB pas in 1967 een nieuw hoofdkantoor aan het Frederiksplein naar een nieuw ontwerp van de architect Duintjer.

De deelnemers van de prijsvraag in 1915 voerden de maquettes van hun ontwerpen grotendeels uit in gips, een materiaal dat in die tijd veel gebruikt werd. Een enkele maquette is van plasticine gemaakt. Alle maquettes zijn uitgevoerd in een schaal 1:100, waardoor het mogelijk was om de detaillering van het ontwerp heel nauwkeurig in het gips en plasticine aan te brengen. Dit komt tegenwoordig veel minder voor. Het echte ambachtswerk is in de maquettes goed zichtbaar.

Bijzondere aanvulling van de collectie
Het is een wonder dat de maquettes uit 1915 nog bestaan, omdat na 1945 veel gipsen maquettes zijn vernietigd. Men zag destijds de architectonische waarde van deze maquettes niet in. Dit maakt de originele DNB-exemplaren van vijf top architecten uit het begin van de vorige eeuw zeer bijzonder. Ze vormen daarmee een waardevolle aanvulling op de collectie van het NAi. Bovendien is het NAi in bezit van archieven van enkele architecten die aan deze prijsvraag hebben deelgenomen. Met deze maquettes worden hun archieven verder gecompleteerd.

Historie
DNB wilde in 1915 een uitbreiding van het hoofdkantoor die qua stijl zou aansluiten bij het Amsterdamse classicisme uit de zeventiende en achttiende eeuw, een stijl waarin ook het oude hoofdkantoor van Froger was opgetrokken. Ze wilde geassocieerd worden met een architectonische traditie die voor een langdurig bestaan, continuïteit en betrouwbaarheid stond. In de maquettes van de prijsvraagontwerpen is die nadruk op uiterlijk en aanzien duidelijk terug te zien. Ze tonen alleen de voorgevel, de rest van het gebouw is in het model niet weergegeven. De maquettes laten ook een deel van de aangrenzende bebouwing zien, zodat het bestuur van de bank kon beoordelen of het nieuwe ontwerp goed paste in het gevelaanzicht van de Oude Turfmarkt. Om de ontwerpen onderling goed te kunnen vergelijken werd bepaald dat alle maquettes op dezelfde schaal werden uitgevoerd. Ook moest het materiaal- en kleurgebruik op elkaar afgestemd worden. Echter, het bestuur trad te laat naar buiten met richtlijnen voor kleur en materiaal, waardoor de maquettes van Poggenbeek en Van der Steur in wit zijn uitgevoerd, terwijl de andere zijn beschilderd.

Bekijk de DNB-maquettes
Vanwege de conservering zijn niet alle DNB-maquettes zichtbaar voor publiek. Een deel van de maquettes uit 1915 staat opgesteld in het Open Maquettedepot van het NAi in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam. Het depot is iedere laatste zondag van de maand te bezoeken om 12:00 en 13:00 uur. Onder begeleiding (rondleidingen van max. 10 personen per groep) kunnen deze DNB-maquettes, maar ook de andere maquettes die in het depot uitgestald staan waaronder ook de Rotterdamse Raadhuis-maquettes, worden bewonderd.

Meer informatie
Voor meer informatie over de maquettes van De Nederlandsche Bank kunt u kijken bij Collectie Nieuws.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Artikel bij Collectie Nieuws over de DNB-maquettes

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: woensdag, 22 november 2006