Socialistische Partij


Het onderwijs kan zó veel beter

"De SP maakt een klapper en verdubbelt haar aanhang in het onderwijs", meldde de Algemene Onderwijsbond recentelijk.

Niet verbazingwekkend, want de SP weet als geen ander wat er speelt in het onderwijs. Sinds jaar en dag roeit de SP tegen de stroom in, door misstanden in het onderwijs aan de kaak te stellen die door de beleidsmakers stelselmatig ontkend werden. Te grote klassen, te veel managementfuncties, de hoge schooluitval in het VMBO, onderwaardering van het werk van leerkrachten en ondersteunend personeel - het is maar een greep uit de problemen waarover we de afgelopen jaren aan de bel hebben getrokken. Een reeks ingezonden brieven in de Tribune maakte onlangs nog duidelijk hoe breed onze zorgen worden gedeeld door de mensen die in het onderwijs werkzaam zijn.

Leerlingen

Behalve kritiek op het huidige onderwijsbeleid, hebben we natuurlijk ook concrete ideeën over hoe het beter kan. Op deze site leest u meer over onze plannen.

De balans van vier jaar Balkenende
Een gigantisch lerarentekort, bemoeizuchtige managers, tekortschietende financiering en een dalende onderwijskwaliteit. Dat zijn de opvallendste punten als we de balans opmaken van vier jaar onderwijsbeleid onder het kabinet Balkenende. Toch heeft de regering ook een aantal punten van de SP overgenomen. De basisvorming is afgeschaft - het VMBO is minder theoretisch geworden, het probleem van de zwarte scholen wordt erkend, en de schoolboeken worden gratis.

De leraar (m/v) centraal
De SP stelt de leerkracht centraal in het onderwijs. Herstel van de beroepseer en het vertrouwen in de deskundigheid van de leerkracht zijn daarbij van groot belang. De leerkracht dient te zorgen voor goed onderwijs, de overheid voor goede randvoorwaarden en voor voldoende financiering. Om het beroep van onderwijsgevende aantrekkelijker te maken wil de SP extra investeren in de beloning en de arbeidsvoorwaarden van onderwijzend personeel.

Studentes tijdens scheikundeles

Verbetering arbeidsvoorwaarden
Tussen nu en 2012 zullen er jaarlijks 10.000 nieuwe leerkrachten nodig zijn. Vooral in het voortgezet onderwijs zal het tekort groot zijn. Om het dreigende lerarentekort af te wentelen, investeren we meer in het lesgevend personeel.

De salarissen en de rechtspositie van het onderwijspersoneel worden voortaan centraal vastgesteld, zodat leraren niet bij het management hoeven te vechten voor een fatsoenlijke beloning. Startende leraren kunnen wat de SP betreft sneller doorgroeien naar een hogere salarisschaal. Lesgeven moet beter worden beloond. De salarissen van bestuursleden van onderwijsinstellingen worden gemaximeerd. Competentiebeloning, een prestatiebeloning voor personeel dat zich op een `bijzondere manier' onderscheidt, leidt tot onnodige verdeeldheid.

Minder managers en bureaucratie
Van de extra onderwijsinvesteringen in de afgelopen 20 jaar is volgens de Onderwijsraad 80% bij de overhead terecht gekomen. In oktober van dit jaar stelde Tweede Kamerlid Fenna Vergeer voor om het groeiende lerarentekort op te lossen door de vele schoolmanagers om te scholen en voor de klas te zetten. Als al het personeel, dat in leidinggevende en adviserende functies terecht is gekomen, weer voor de klas gaat staan, dan krijgen de leerlingen meer persoonlijke aandacht en hoeven de leraren minder te vergaderen met de adviseurs en de managers.

Studentenprotest

Het niveau van het onderwijs verhogen
Onderwijs vormt kinderen en jongeren en leidt hen op voor een toekomstige werkplek. Op school kan ook een basis worden gelegd voor het opdoen van waarden en normen, democratische vorming en actief burgerschap. Onderwijs is daarmee de belangrijkste investering in de toekomst van onze samenleving. Verschillende onderzoeken laten zien dat in het basisonderwijs sprake is van een gestage daling van het onderwijsniveau. De SP vindt dat de overheid meer in het onderwijs moet investeren en heldere voorwaarden moet stellen met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs. Daarbinnen krijgen leraren en docenten meer vrijheid en zeggenschap. Het onderwijs wordt de komende 4 jaar gevrijwaard van grootschalige stelselwijzigingen.

Gesubsidieerde banen omzetten
Conciërges en klassenassistenten verrichten ondersteunende taken in het onderwijs. Veelal werken zij in een gesubsidieerde baan. Door massale rijksbezuinigingen op de I/D-banen, zijn scholen in de problemen gekomen en is er een groter beslag gelegd op de tijd van reguliere leerkrachten, waardoor bijvoorbeeld de individuele aandacht voor de leerling in het gedrang komt, een goed computersysteembeheer verdwijnt, enz. De SP vindt dat de gesubsidieerde banen die er nu nog zijn, moeten worden gehandhaafd en omgezet in reguliere banen.

Meer lezen?
Op www.sp.nl is veel informatie te vinden over de manieren waarop de SP de afgelopen jaren in de bres is gesprongen voor het onderwijs. Kijk bijvoorbeeld eens bij de dossiers over het VMBO en het hoger onderwijs, of gebruik de zoekfunctie om snel te zoeken in het archief.

Jan en alleman
In de documentaire `Jan en alleman' neemt regisseur Theo Uittenbogaard samen met Jan Marijnissen de staat van het land onder de loep. Een VMBO-docent is een van de geportretteerden.

NU SP!