Ingezonden persbericht


Utrecht, 22 november 2006

Lokaal Centraal stimuleert al in 84% van gemeenten cliëntenparticipatie

Cliëntenparticipatie moet leiden tot zeggenschap en sturing door gebruikers van zorg en welzijnsvoorzieningen

Het stimuleringsprogramma Lokaal Centraal bereikte in 2006 al 84% van de Nederlandse gemeenten met hun activiteiten, zo blijkt uit een enquête gehouden onder Zorgbelangorganisaties. De activiteiten van het programma Lokaal Centraal zijn gericht op samenwerking tussen de verschillende doelgroepen van de Wmo en op deskundigheidsbevordering van de lokale belangenbehartigers. In 2007 is een van de aandachtspunten het nog beter betrekken van moeilijk bereikbare groepen. Het is belangrijk dat de belangenbehartiging door gebruikers van zorg en welzijnsvoorzieningen ook daadwerkelijk leidt tot zeggenschap en sturing in het gemeentelijke beleid. In 2007 werkt het programma Lokaal Centraal daarom aan prestatiecriteria die houvast geven bij het werken aan effectieve deelname van burgers en patiënten. Ook worden de meer informele vormen van cliëntenparticipatie gestimuleerd.

Veel gemeenten focussen eerst op de extra taken die per één januari 2007 moeten worden uitgevoerd. Cliëntenparticipatie is niet de eerste prioriteit. Het is daarom goed dat het programma Lokaal Centraal de cliëntenparticipatie blijvend onder de aandacht brengt in gemeenten. In 2006 zijn veel doelgroepen goed bereikt en zijn er goede voorbeelden van cliëntenparticipatie tot stand gekomen. Zo heeft een lobby van ervaringsdeskundigen bij de leden van de commissie Zorg in een gemeente ervoor gezorgd dat er echt is geluisterd naar de ervaringen, wensen en adviezen van de ervaringsdeskundigen. Ook waren er in diverse gemeenten informele bijeenkomsten waar geluisterd werd naar de mening van de cliëntengroepen over Wmo gerelateerde zaken. Deze informatie werd vervolgens gebruikt bij het vaststellen van het beleid. Bundeling van krachten van diverse lokale belangenorganisaties heeft ertoe geleid dat ambtenaar, wethouders en raad overtuigd raakten van het belang van cliëntenparticipatie. Verschillende lokale politieke partijen nemen het advies van brede patiënten en cliëntenoverleggen zeer serieus, ook al is het nog niet formeel.

2007 input en invloed
Zorgbelangorganisaties zijn van mening dat meepraten en denken van burgers pas effect heeft als er daadwerkelijk naar elkaar geluisterd wordt en er ook echte veranderingen of aanpassingen in het beleid plaatsvinden. Goede betrokkenheid van moeilijk bereikbare groepen is daarbij belangrijk. Er zijn een aantal specifieke en moeilijk bereikbare doelgroepen, zoals jongeren en allochtonen en doelgroepen die niet goed in staat zijn tot participatie zoals doven en visueel gehandicapten. Goede betrokkenheid van deze groepen vergt een intensieve aanpak, maar dit past bij de werkwijze van de Zorgbelangorganisaties. Zij maken gebruik van landelijke kennisuitwisseling, maar de toepassing is maatwerk en direct afgestemd op de omgeving van de zorggebruiker.

In 2007 besteedt het programma Lokaal Centraal extra aandacht aan de registratie van klachten en vragen, zodat kennisdeling plaatsvindt, maar dat er ook signalen afgegeven kunnen worden op lokaal, provinciaal of landelijk niveau. Een Wmo platform functioneert het beste als er structureel gegevens worden verzameld over feitelijke ervaringen van burgers die gebruik maken van de Wmo. Ook wordt in 2007 gewerkt aan het opstellen van prestatiecriteria die houvast geven bij het werken aan effectieve cliëntenparticipatie en worden informele vormen van meedoen en meedenken over het gemeentelijke beleid rondom de Wmo gestimuleerd.

Over Lokaal Centraal
Het stimuleringsprogramma Lokaal Centraal richt zich op het stimuleren van de lokale cliëntenparticipatie. Zorgbelang Nederland en haar leden hebben dit programma ontwikkeld en voeren het ook uit. Het programma is mogelijk dankzij financiële steun van Fonds PGO en heeft een looptijd van drie jaar; 2006-2008. In het programma 'Lokaal Centraal' worden cliënten die gebruik maken van de Wmo gestimuleerd om in de gemeente gezamenlijk hun belangen te behartigen. Dit zijn onder andere ouderen, lichamelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicapten, GGz-cliënten, dak en thuislozen, sociale minima, jeugd, mantelzorgers, allochtonen, chronisch zieken, verslaafden en cliëntenraden. Kijk voor meer informatie op www.zorgbelang-nederland.nl .